Quantcast
Channel: Norge – Helleskitchen
Viewing all 72 articles
Browse latest View live

Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

$
0
0
L1480910 - Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Hurra! Endelig skal det skje noe i de gamle lokalene til Bagatelle og Lille B.
Jeg har fulgt med på byggeprosjektet med stor iver i lang, lang tid. Hvem bygger her? Hva skal det bli?

Nå kan jeg røpe at Oslo får et nytt Social House – et lokale på nesten 1000 kvm fylt med barer, spisested, takterrasse og mye, mye mer.
Stedet åpner i oktober.

Jeg har tidligere skrevet om alle de nye stedene som har poppet opp på Frogner.

Les mer: Frogner blir Oslos nye kulinariske midtpunkt

Det nye konseptet er gjennomgående fra Bygdøy allé til Frognerveien. Dette er Lille B og Bagatelles gamle lokaler, vi snakker om.

Det begynte for et år siden. Selskaps & serveringsgruppen (som har Stratos, Nedre Løkka, Justisen, F6, Gamle Museet) startet å rive innvendig i lokalet. Vegger, avløp, strøm, alt er nytt. De har bygget på en ekstra etasje til med egen terrasse. Det har vært en kamp å få til da de andre etasjene i bygget er boliger.

– Det er et for bra bygg til ikke å gjøre noe med det, sier Knut Lake som nå er restaurantsjef for det nye prosjektet i Bygdøy allé.

Christen Sveaas er helt ute av bildet. Dette er et samarbeid med gårdeier, forteller Knut Lake.

Konseptet, som skal være et slags Social House får navnet Bygdøy allé 3.

Knut Lake foran inngangen til gamle Bagatelle.

– Social House et slags mini-hotell uten senger og uten rom. Det kan sammenliknes litt med Kulturhuset på Yongstorget, men ikke helt, forteller Knut Lake.

– Det blir en 60-seters restaurant i de gamle lokalene til Lille B. Og her skal det ikke være vegger mellom konseptene, slik at man får den sosiale følelsen. Vi beholder den gamle inngangen til Lille B, Bagatelle samt at vi har bygget en inngang fra Frognerveien.

Det blir et lounge-areal med ca 100-120 sitteplasser i forskjellige avdelinger, men med en rød tråd som går gjennom hele konseptet, forteller Knut.

I midten av lokalet, mot den ene langveggen skal hovedbaren bygges. Her skal det serveres cocktails og vin.

Knut Lake forteller videre:
– Det blir barkrakker rundt hele baren og det er ikke meningen at man skal ha to rader med kunder i baren – det vil si at dette skal ikke være en partybar. Det skal være sivilisert og åpent.
– Vi kommer også til å ha en egen vinbar i restaurantdelen med fire-seks sitteplasser mens man venter på bord. Vi jobber med å komponere utvalget til vinbaren i disse dager.

– Det blir lyst og luftig med klar kontrast til hvordan Bagatelle var. Det blir en liten avdeling som kommer til å bli et slags Gaming Room – et sted man kan spille spill eller annet. Vi får se, sier Knut Lake.

– Dette er det kuleste konseptet jeg har vært med på. Vi følger fremdriftsplanen foreløpig i alle fall, ler Knut.
– Vi har vært mye ute å reist for å få inspirasjon. Det er kult å kunne gjøre masse research før vi setter ordentlig i gang. Bygdøy allé 3 skal ikke stinke luksus og glamour. Det skal være pent, behagelig og stilig.

– Vi jobber aktivt med å skape allsidighet og vi vil ikke at en gruppe mennesker skal ”ta over” stedet. Miljøet vi forsøker å skape skal være slik at alle vil kunne trives og føle at de er velkommen, forklarer Knut Lake.

– Vi har også to avdelinger som vi på skisseplan kaller Girls Room og Man Cave. Det må ikke tas helt bokstavelig. Det blir mer en retning innenfor interiøret som går i en litt mykere og feminin stil i det ene lokalet og en litt hardere stil og litt Mad Men i det andre.

Knut Lake peker på skissene som er klistret opp på veggen inne i lokalet. Her henger fargekoder og inspirasjon som skal være med på å forme stedet.

– Det er ikke sagt at dette skal være kun for kvinner eller kun for menn.
Kanskje vil det bli Afternoon Tea i det ene lokalet og whiskysmaking i det andre. Vi får se. Det skal være levende og det skal være for alle og folk flest, understreker Knut Lake. Barnevogner og kaffe latte på formiddagen og kanskje en flaske cru på en torsdag? Et levende hus hele dagen hele uken er målet vårt.

– Det blir mulighet for å ha dj, men det skal ikke bli et hæla i taket og tenna i tapetet-sted. Det skal være et sted for et voksent publikum. Det blir en kontrast til de andre barene i området.

Knut Lake viser skisser og mood boards av hvilken stil lokalet kommer til å helle mot. Det er klare sammenlikninger mellom kule steder i Barcelona, London og andre storbyer. Fløyel, messing og lekne detalljer.
Restauranten vil ha mye kopper og messing. Litt fransk bistro og moderne.

Hovedbaren får marmor og kobber og messing. Sofagrupper og moderne rustikt.

Her har Bygdøy allé 3 åpnet opp inngangen ut mot Frognerveien og blir nærmeste nabo til Champagneria, som også har takterrasse.

– Rooftop-baren kommer til å ha et jungeltema og være en vinterhage med uteservering i sesong. Baren i vinterhagen skal ha åpent hele året med plass til 20-25 mennesker. Her kan man også kunne ha konferanser hvis man ønsker det.

– Vi kommer til å åpne klokken 11:00 og stenge kl 03:00. Uteserveringen stenger kl 23:00.

I kjelleren blir det kjønnsnøytrale toaletter med fem vasker i midten og 12 båser og åtte pissoarer og handikaptoalett. ­– Litt internasjonalt og nytt, sier Lake.

– Vi har med folk på laget som har jobbet i hele verden. Vi forandrer hele tiden under byggeprosessen, og det må vi gjøre for å få det perfekt.

Lokalet i kjelleren er den gamle vinkjelleren fra Bagatelle som nå er bygget om.
– I kjelleren har vi et eget eventlokale og der kan det være 120 personer. Kanskje setter vi opp fussballbord og et ping pong-bord der. Det kan bli livemusikk eller stand-up. Det kan være konferanse eller vinsmaking eller cocktailkurs. Det blir en liten bar også, forteller Knut Lake.

Kjøkkenet fra Lille B-tiden er bygget på og vil ha delvis åpen løsning.

– Dette er så stort et prosjekt, sier Knut og ler med en liten frykt i tonen.

Lokalene som skal bli til Bygdøy allé 3 er en av de mer kostbare adressene i byen.
– Ja, det er en Premium Spot og det er det gamle lokalet til Bagatelle. Vi vil ikke bli sammenliknet med Bagatelle for vi kommer ikke til å drive med det samme, sier Knut, men vi ønsker å respekterer dette lokalet som er så kjent.

Det er mye å ha i bakhodet når et slikt lokale skal bli til et nytt konsept.
– Nå har vi gjort en superstor renovering og da må vi behandle resten deretter.

Selskaps & serveringsgruppen søkte i over et år etter nye lokaler. Så snublet de over Bygdøy allé 3 og satt i forhandlinger med gårdeier. Det var et gammelt lokale med en lang historie.

Knut kjenner lokalet godt, for han har selv jobbet på Bagatelle.  Det var på tide å gjøre noe helt nytt og da Knut ble spurt om å bli med, var han superklar for å hoppet på prosjektet.
– Det er på en måte litt sentimentalt å være i huset som jeg har jobbet i, men det var dags å gjøre noe helt annerledes med lokalet. Huset blir vekket til live igjen, og det blir fantastisk å bli med på, sier Knut Lake.

På terrassen blir det plass til mange soltørste mennesker.

Hvordan ser utestedene i nabolaget på dette?
– Dette kan forhåpentligvis gi et oppsving til andre som driver med servering i strøket. Det har jo kommet mange nye steder de siste årene, sier Knut. Dette kan trekke folk fra nabolaget og fra andre bydeler til Frogner. Det skal være et sted for alle og der man vil finne sin greie. Er man ute etter et glass vin, en fabelaktig cocktails eller bare et glass jus, så finner du det her og er velkommen. Kanskje blir du bare for en kaffekopp, ellers så sitter du å jobber litt og ender opp med å spise her på kvelden.
– Det er som et hotell: Man går fra rommet, til lobbybaren til restauranten, sier Knut.

Terrassen blir nabo til Champagneria i Frognerveien.
– Begge terrassene er forholdsvis små, så det kommer ikke til å gå utover den ene eller den andre at vi bygger terrassse, sier Knut lake. Vi kommer helt sikkert til å dra fordel av hverandre. En slik uteplass trekker mer folk til nabolaget, slik jeg ser det, sier Lake.
Det blir 60-80 sitteplasser på terrassen. Av hensyn til beboerne i bygget vil det ikke bli noe musikk ute på terrassen.

– Nå sitter vi med detaljene og alt fra å bestemme bestikk, glass i baren og alt som følger med. Vi er midt opp i ansettelsesprosessen og det er så sykt mange bra folk som vil være med på teamet, sier Knut.

Bygdøy allé 3 sett fra Frognerveien. Den gamle kjøkkeninngangen til Bagatelle blir egen inngang for gjester når de åpner dørene i oktober i år.

Hvordan blir maten på Bygdøy allé 3?
– Kjøkkenet kan bli internasjonalt, men vi prøver å holde oss skandinavisk uten å sette oss i bås. Det må ikke bare være lokalproduserte ingredienser. Ikke bistro, men mer rustikt. Vi vil heller ha fem ting på tallerken i stedet for 15.
Det skal ikke være et spesielt kjøkken, men en blanding av stiler. Det blir forretter, hovedretter og desserter av høy kvalitet. Og vi befinner oss i Bagatelles gamle lokaler og nivået skal være her oppe, sier Knut og hever håndflaten høyt i luften.

– Har vi trøffel i en rett, så er det fordi det er godt og ikke fordi det må være trøffel. Det kan like gjerne være oksekjaker og norske gulrøtter. Det kan være minst like godt. Vi lar kjøkkensjefen få stort spillerom, men vi har klare retningslinjer for hva vi vil servere.

Knut vil ikke røpe hvem som blir kjøkkensjef for Bygdøy allé 3 ennå. Det er ikke helt offisielt ennå, sier han. Kandidatene har erfaring fra el Bulli, Grace i Chicago og Noma, så dette er bra folk, sier han.
Det samme med baransvarlig. – Det er en engelskmann som har hatt events over hele verden i over 20 år.

– Senest forrige uke flyttet vi en vegg så vi gir oss ikke før det blir perfekt. Det er privilegiet med å skape noe fra bunnen av. Da kan vi tillate oss å forandre underveis.

Vi satser på å være ferdige noen uker før åpning for å kunne kjøre inn konseptet, sier Knut Lake som selvsagt innerst inne vet at han i timen før åpning kommer til å stå å skru i lyspærer. – Tanken er god da, ler Knut.

 

Innlegget Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler dukket opp først på Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler


Kebab på Frogner

$
0
0
L1490440 - Kebab på Frogner

I en gate, et par kvartaler bak Grand Bazaar i Istanbul, fikk jeg den beste kebaben jeg noen gang har smakt. Lammekjøttet ble skåret i lange drag fra spydet som roterte langs flammene. Tynne skiver av lammekjøtt og fett var lagt horisontalt for å få et så saftig resultat som mulig. Det dryppet fett og saft fra spydet.
Kjøttstrimlene ble lagt i en lefse med spennende sauser og grønnsaker. En ildsint chili stakk opp fra lefsen da den ble rullet sammen. Duften var nesten ikke til å holde ut for en sulten turist utslitt av å ha ha blitt  forsøkt kapret av selgere i bazaaren. – Nå får jeg snart mat, tenkte jeg. Ikke helt ennå. Lefsen med kebabfyllet ble svøpt i kraften og fettet fra kjøttspydet før det ble lagt i et grilljern for å gjøre lefsen sprø og lekker.
Jeg husker fremdeles hvor godt dette smakte, selv etter ti år. Det deilige måltidet, som knapt kostet penger, ble skylt ned med nypresset granateplejuice, sittende på en krakk i en skitten gate i en av verdens aller største byer.

Denne opplevelsen stor i sterk kontrast til mine kebabeventyr som jeg hadde hatt på vei hjem fra byen på 90-tallet (servert fra en truck ved Nationaltheatret) der kjøtt (ukjent opphav og art) ble lagt i pitabrød med hvitløksdressing og mengder av mais. Jeg likte det åpenbart den gang på vei hjem, bedugget, men ned i dette sorte dypet har jeg aldri returnert.

Ikke siden Malik’s i Frognerveien ble lagt ned for mange, mange år siden har vi sett snurten av kebab på Frogner. En og annen kebab-pølse på Shell, kanskje.

Men det har skjedd ting på Solli plass. Bak underlige slagord som for eksempel  “Let’s make Solli plass great again” har det foregått en ombyggingsprosess der gamle Narvesen og Expo Arte (smykkebutikken) lå.
Solli plass har aldri vært et favorittsted for min del. Festingen på 17. mai er som Beirut på en dårlig dag. Det har aldri vært noe der for meg.

“What’s he building in there?”, synger Tom Waits. Hva var det som skulle dukke opp bak presenningene på Solli plass? Jeg var jo selvsagt nysgjerrig. Jeg er opptatt av hva som skjer i bydelen min.

Jo, Frogner har fått et kebabsted! Cheeky, tenker jeg. Er Frogner klar for en ny kebabæra? Jeg er skeptisk. Med slagordet Cocktails n’Babs satser C’est la Bab på en kulinarisk reise gjennom verdens kontinenter, slik de presenterer seg på hjemmesiden. Fusion-kebabs, sier du?

Les mer: Frogner har blitt en kulinarisk destinasjon.
Les mer: Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Jeg er på generelt grunnlag mellomlunken til fusion-konsepter. De fungerer sjelden. Hvordan fungerer det så i en nyåpnet kebabsjappe på Frogner. Jeg måtte sjekke det ut.

L1490445 150x150 - Kebab på Frogner L1490448 150x150 - Kebab på Frogner L1490449 150x150 - Kebab på Frogner

Det er tomt på Solli Plass. Ikke så rart akkurat. Det er steikvarmt i byen og folk er på ferie eller på stranda. Vi setter oss inne på C’est la Bab – et lokalet som bærer preg av fusion. Her er det en avdeling tatt rett ut fra 1001 natt. I vår del er det kul kunst, messing og palmetema. De sorte fløyelssofaene og sorte bordplatene binder lokalet sammen til en slags helhet. I midten av lokalet ruver en åpen bar og kjøkkenet ligger bak.

Erik og jeg bestiller hver vår kebab og hjemmelaget soda.
Menyen er som følger: De har åtte svært fristende småretter. Det svinger fra grillede andehjerter, baba ghanoush, blekksprut til oksetartar.
De har også en egen meny med salater og desserter.
Kebabmenyen har seks varianter: To vegetar, en fisk og resten kjøtt. Du finner ingen klassisk kebab på menyen. Dette er ikke stedet som driver med det, selv om de nok ville ha laget en sykt god variant av det.

Kebab med lammespyd er det nærmeste du kommer noe kjent. Kvernet lammelår serveres med gypsy salad, syltet gulrot, mandelpotetchips og pepperot-persille saus. Pepperroten er superfrekk og er en spennende vri på den klassiske hvite kebabsausen med hvitløk og urter.
Gypsy salad er en tyrkisk variant av gresk salat med tomater, agurker, feta, løk, oregano, oliven og paprika. De syltede skivene av gulrot gir god syre til det krydrete lammekjøttet, mens skivene av fritert mandelpotet gir krønsj.
Brødene som serveres på C’est la Bab er hjemmelaget. Det er et stort pluss. Gode er de også.

Jeg går for en kebab med stekt svinenakke marinert i mørk soya. Den serveres med koreansk coleslaw, romescosaus, curryristete peanøtter, grønn chili og japansk shisoblad. Den er ufattelig lekker der den bæres inn på stålbrett. Jeg elsker at de tør å bruke sterk chili. Jeg elsker også at de rister hasselnøttene før de knuser dem til romescosaus sammen med rød paprika og hvitløk. Denne katalanske sausen er et must til fisk eller sesongens første minipurre som legges på grillen i området rundt Barcelona.
Kebaben har den perfekte balansen av hete, krønsj, kremet munnfølelse og nydelig tilberedt kjøtt. Alt svøpes inn i deilig, sprøtt brød som du trygt kan spise med fingrene. På siden serveres en liten salat som gjør lunsjen komplett.

Jeg ville vanligvis ha bestilt en øl til en slik rett. Noe som fremdeles er en god idé, altså. Men med tanke på kvaliteten på husets egne soda, som jeg og Erik bestilte, ville jeg ikke nølt med å bestille en slik hvis jeg var deg. Vi smakte soda med bringebær og soda med jordbær og lime. Begge to var skikkelig gode, friske, ikke søte, men med ekte bærsmak. De serveres i flotte glass med passe mengde is og uten plastsugerør. Pluss i boken hvis det ar tatt et standpunkt om ikke å bruke det i baren.

Det er bartenderen som lager sodaene. Neste gang jeg kommer tilbake – for jeg kommer definitivt tilbake, da bestiller jeg også cocktails. Jordbær-negronien skal testes ut. Hadde det ikke vært for at jeg er tilbake etter ferie og kvier meg for å drikke sprit før etter arbeidstid i byen min (noe som selvsagt er tåpelig) hadde jeg nå sitter der og dinglet med en kald drink i hånden.

Er Frogner klar for kebab? Når det gjøres på denne måten burde hele byen være klar for kebab. Ta trikken eller bussen til Solli Plass – et av byens aller letteste sted å komme til. Oppsøk C’est la Bab og bestill kebab, soda og cocktails. Er du sulten bør du bestille en smårett i tillegg.

Kan jeg til slutt be om en ting: Kan C’est la Bab snarest starte en Food Truck som kan servere ekte kebab med lammekjøtt og falafel slik at jeg i tillegg til å spise i restauranten på Solli Plass også kan kjøpe kvalitetskebab når jeg kommer sjanglende hjem fra byen? Sånn ca rundt Frogner kirke vil passe godt. På forhånd takk!

Innlegget Kebab på Frogner dukket opp først på Kebab på Frogner

Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

$
0
0
43095415 240886109935676 6638851144086978560 n - Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

The World’s 50 Best Bars – listen over de beste barene i hele verden ble nå i kveld kunngjort. I fjor havnet oslobaren Himkok på en imponerende 20. plass og satte dermed norsk bartenderkunst på kartet. I år havnet HIMKOK på 19. plass. Gratulerer!

De vant også prisen ” winner of this year’s Ketel One Sustainable Bar Award!”

Joakim Olsson. Foto: MICHAL ROHAL (også oppslagsbildet)

I forkant av annonseringen fikk jeg et par uttalelser av HIMKOK-sjef Joakim Olsson, som er i London sammen med fem av HIMKOKs bartendere.

Hvor viktig det er for dere å være på listen?

– Jag skulle inte säga att det är viktigt. Det er mera så att det är en ära att få vara med. Att en bar från Norge kan komma på top 50 Besta barer i världen är ju fantastiskt. Att få lyckas imponera på så mycket industri kunniga personer världen runt.

Det betyr mycket att man gör något unikt som folk vill resa till. Precis som top 50 bästa restauranger, det är samma grupp som håller i detta. Men får inte heller bli för blind og bara fokusera på att hamna på en lista, viktigare är att ta vara på varje gäst vid varje tillfälle man får. Den dagliga driften är nämligen det som man överlever på.

Hvordan har “trykket” vært på HIMKOK etter at dere ble nummer 20 i fjor?

Självklart så är listan sen en bra indikator att man gör något bra og unikt og vi är sjukt lyckligt lottade att få vara med. Man märker en stor skillnad att få vara med på listan, det är väldigt bra markandsföring för oss og för bar industrin i Norge. Folk kommer in med sjukt mycket större förväntningar og man måste leva upp till dessa varje dag. Så det sätter sjuk press på oss, sier Joakim Olsson.

Hvor mange fra HIMKOK har reist til London?

– Vi är 5 st i London, någon måste ju jobba också dessvärre, vi kan ju ikke bara stänga ett par dagar. Men detta är ett pris eller utmärkelse till alla som jobbar, allt från städerskan till ägare. Alla måste göra sitt till det bästa og hjälpa varandra. Vilken plats vill jag inte gissa, man är ju alltid en tävlings människa så man vill ju alltid komma bättre till. Men det är sjukt svårt. Gör vi inte det så är det inte hela världen heller, vi gör ingat annorlunda om vi kommer lägre eller högre. Nerverna börjar komma nu så man er lite som ett barn på julafton i väntan på julenissen, så får man se om får ett mjukt eller ett hårt packet i år, men vi är glada i vilket fall, sier Joakim Olsson.

Forrige uke ble listen over 51-100 beste barer i verden annonsert og der finner vi blant annet Dr. Stravinsky (nummer 90) og Two Schmucks (nummer 87). Begge barene ligger i Barcelona, men det som gjør dem litt “norske” er bartenderene Antonio Naranjo Nevares (Dr. Stravinsky) og Moe Aljaff (Two Schmucks). Begge har jobbet på HIMKOK i Oslo. Antonio vant også tittelen “Norges beste bartender” under World Class i 2016.

Antonio Naranjo Nevares. Foto: Helle Øder Valebrokk

Siste oppdatering: Førstepalssen gikk til Dandelyan i London. De gikk forbi The AMerivcan Bar som var nummer en i fjor.

Foto oppslagsbildet: Foto: MICHAL ROHAL

Innlegget Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden! dukket opp først på Himkok er verdens mest bærekraftige bar og den 19. beste baren i verden!

Slik var det å være dommer i Oste-VM

$
0
0

Denne uken har jeg vært på noe fantastisk. Jeg har sett en norsk ost har blitt valgt ut til verden beste ost – og det på hjemmebane i Bergen.

Ok, Fru Valebrokk. Hvordan har det seg at du har blitt valgt ut til å være dommer i et verdensmesterskap i ost?

Ja, det kan du jaggu lure på. Holder det ikke at jeg er barnebarn av en ostemaker? Selvsagt gjør det ikke det. Jeg kan nok ikke mer om ost enn andre osteglade nordmenn. Jeg har nok bare vært heldig å havne i det gode selskap av andre osteglade folk. Ja, faktisk ca 230 dommere fra 30 land.

Fordi konkurransen i år skulle være i Bergen, var det et ekstra stort antall norske dommere som var invitert og det at  jeg skriver om mat kan være årsaken til at jeg var en av de heldige som ble valgt ut til å dømme i verdensmesterskapet.

Grieghallen i Bergen. Det var her Oste-Vm ble arrangert i år. Regn i Bergen? Ja, selvsagt. Jeg var i Bergen for to uker også der jeg var dommer i en matserie på BBC. Det regnet like mye da. Neste gang jeg kommer til Bergen forlanger jeg sol.

Det er Hanen og Norsk Gardsost som har stått for arrangementet i Norge i samarbeid med The Guild of Fine Food. (HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge).

Jørn lager verdens beste ost fra melken fra sine 12(!) kuer.

Alle har fått med seg at Fanaost fra Ostegården stakk av med førsteplassen i årets Oste-VM. Noen har også fått med seg at en norsk brunost (fra Stordalen gardsbruk i Tinn i Telemark) havnet på delt andre plass. Det er bare å bøye seg i støvet (evt vannpytten, siden det alt støv har regnet bort i Bergen).

Horecanytt har laget en flott oversikt over alle de 73 norske ostene som fikk medalje.

Delt andreplass for brunosten fra Stordalen Gardsbruk i Tinn i Telemark.

Men hva med alle ostene som har fått bronse, sølv, gull og ikke minst super-gull? Hva er dette for noen priser?

Jeg skal forklare hvordan selve konkurransen, som har holdt på i 31 år, er lagt opp.

Først av alt. Det er ikke bare osteglade amatører som stiller som dommere. Det hadde blitt useriøst. Det er også profesjonelle dommere med. Og de er mange. De har årelang erfaring i å se, smake og lukte på ost. Der er derfor gruppen man havner i er nøye satt sammen av arrangørene. Det skal være en fin blanding av fagfolk, eksperter og osteinteresserte. Det er alltid en lagkaptein i gruppen som holder styr på notater og ser til at alt går riktig for seg.

Gruppene er del inn i tre personer og hver gruppe tar for seg 40+ oster som var delt inn i kategorier. Ja du vet, “brie”, “cheddar”, “blåmuggost” osv.

Med et spesielt ostejern kan man hente ut en stamme ost fra dypt inne i osten. Man skal vurdere kjernen på osten samt skorpen for å se om det store avvik i konsistens og smak.

I år var det hele 3472 oster fra 41 land med i konkurransen. 175 av ostene var norske. Det er rekord.

Alle ostene blindtestes. Det betyr at man ikke vet produsenten eller navnet på osten. Osten har et nummer. Man får vite hva slags melk osten er laget av (sau, geit, ku, blanding).

MIn gruppe.

Min gruppe besto av meg, Tony Ball fra Barber’s Farmhouse og en sveitser fra osteprodusenten Gruyére som jeg dessverre ikke husker navnet på.

Det er tre ting man ser etter når man gir poeng:

Utseende og skorpe: Er skorpen ren og fri for uønskede flekker? Hvordan lukter den? Er den fuktig? Her kan man gi maks fem poeng.

Tekstur og konsistens: Her skal man se etter fuktighet, fett, farge og konsistens.  Her kan man gi maks fem poeng.

Smak: Er den kompleks? Hvordan er balansen? Munnflølelse, lengde på smak og ettersmak.

Her er poenggivningen litt annerledes.
Gull: 20-25 poeng. Sølv: 17-19. poeng. Bronse: 14-16 poeng. Man kan gi så mange gull, sølv og bronse som man vil.

Ut fra de man velger ut som får gull-status, skal man igjen velge en gull som får tittelen Super-gull og som går videre til Super-gullfinalen. Her stopper vår jobb.

Alt skal dokumenteres før papirene fortløpende sendes inn til registrering.

Vår Super-gullkandidat.

De 70+ Super-gullostene leveres inn fra hver dommergruppe. Super-gulldommerne skal nå velges 16 oster som går videre til finalen. Der er her osteekspertene kommer inn.

70+ oster skal bli til 16. Superjuryen jobber hard, smaker ost og nøytraliserer med grønne epler før de spiser mer ost.

Hver og en av de 16 super-ekspertene skal velge en ost (det kan ikke være den osten de var med på å kvalifisere til Super-gull i første uttak). Den osten de velger blir en av de 16 ostene som, foran publikum, skal smakes av alle 16 ekspertdommere.

Disse 16 ostene går videre. To av ostene er norske, men det vet man ikke på dette tidspunktet.

Jason Hinds fra Neal’s Yard Dairy i London valgte Fanaosten til Jørn Hafslund fra Ostegården som sin favoritt og argumenterte for den foran de andre dommerene.

Dommerne skal argumentere for “sin” ost  når hver ost blir presentert i tur og orden. Alle dommerne smaker på osten. Umiddelbart skal de gi osten poeng fra 1-5 (fem er best) foran publikum.

Poengene telles opp. Vi har en klar vinner!

Den osten som ender opp med å få flest poeng vinner konkurransen og kan smykke seg med å være verdens beste ost.

Når man smaker så mye ost, kan man da gå glipp av noen virkelige høydepunkter?
Klar man kan, men når tre helt forskjellige mennesker som ikke kjenner hverandre skal gå sammen om å blindsmake og bedømme en ost, og også forholde seg til kriterier og en poengskala blir det rimelig korrekt. Problemet er når man står med tre potensielle Super-gullkandidater og bare kan sende en videre til finalen. Da går praten. Da kommer argumentene. Ja, det kan til og med oppstå krangel. I vår gruppe var vi enige om hvilken av ostene som skulle sendes videre. Det viste seg i ettertid at det faktisk var en norsk ost, signert ostemaker Bo Jensen.

Kraftkar. Verdens beste ost for to år sider også norsk.

De norske dommerene var disse:
Einar Alme – Innovasjon Norge
Jan Peter Aursnes – Osteperler
Svein Erik Backlund – Oluf Lorentzen
Pascale Baudonnel –  Norsk Gardsost/Ystebui
Cecilie Louise Berg – Matjournalist
Nevada Berg – North Wild Kitchen
Tom Erling Berg – Oluf Lorentzen
Adam Bjerck – Adams Matkasse
Bent Borge Hansen –  Sundvolden Hotell
Brede Bystadhaugen – Hurtigruten
Terje Dørumsgaard – Tidligere Bø ysteri
Yngve Ekern –  Blogger / frilanser
Tore Espenes –  Scandic Hotels
Martinus Fjeldstad – Scandic Hotels
Hanne Frosta –  Bergen Fengsel
Viktoria Grimen –  MENY
Hilde Guldbrandsen – Appetitt
Eivind Haalien – NorgesGruppen
Kirsti Hagenes – Trondheim Fagskole
Siri H. Hansen-Barry – MENY
Sindre Helmersen – Helmersen Delikatesser
Henrik Henriksen – Ben Reddik
Rolf Heskestad – TINE
Kjersti Høgenhaug – TINE
Ørjan Johannessen – Bekkjarvik Gjestgiveri
Gunnhild Kristianslund – Matmerk
Arnt Langen – Rørosmeieriet
Jørn Lie – Vaaghals
Olav Lie-Nilsen – Thorbjørnrud Ysteri
Nicolai Lundsgaard – Det Kongelige Slott
Jan Arne Moen – MENY
Gunnar Nagel Dahl – Chef Norway
Nils-Henning Nesje – Bondelagskokk
Ragnhild Nordbø – Norsk Gardsost
Helle Øder Valebrokk – Helles Kitchen
Christer Økland – Restaurant 1877
Guro H. Rognså – Nofima
May-Liss R. Heggland – TINE
Liv Katharina S. Lund – TINE
Espen Schøning Lie – MENY
Anya Seeberg Liaaen – Sjefsredaktør NORD
Laila Skorge – Colonialen Fetevarer
Tom Helge Sørensen – Ostehuset
Arne Sørvig – Bocuse d’Or Norway
Bent Stiansen – Statholdergaarden
Solveig Svahnström – F&B , Torvet Bistro
Trond Svellet – Gutta på haugen
Yngve Tingstad – Thorbjørnrud Hotell
Johnny Trasti – Trasti & Trine
Hans Petter Uleberg – Matcompaniet
Ali Uslu – Inopa
Maria Villmones Bondeson – Marias Salt & Søtt
Gaute Vindegg – Maaemo
Petter Wahl Sekne – Fursetgruppen
Hanne Walstad – Ostepromotør
Bodil Nordjore – Forfatter

Dette har vært en fantastisk opplevelse. Jeg har lært masse om ost. Jeg har spist mengder av god ost og jeg har vært sammen med utrolig trivelige folk.

Kuene til Georg Aarhus på Kvam.

Staselig ferstmiddag i Håkonshallen fikk jeg være med samt en utrolig flott tur til Hardanger. Første stopp var hos bonde Georg Aarhus i Kvam der vi fikk servert potetlefser og dravle. Dette var første gang for meg. Dravle er melk som er kokt lenge. Kan man kalle det en lettversjon av Dulce de leche, mon tro?

På Syse gård i Ulvik fikk vi servert tradisjonell kjøttsuppe med bygg, rotfrukter og saltet og røkt lammekjøtt.

Til dette fikk vi servert fantastisk nypresset eplemost og sider laget på aromaepler. Sideren inneholder 9% alkohol og kan kjøpes fra gardsbutikken der du får fantastiske produkter laget av frukt og kjøtt.

En av de flotteste opplevelsene var en tur innom røykhuset der pimnnekjøtt, skinker og smalahove henger oppunder taket. Tenk deg den deilige duften av røkt kjøtt laget på tradisjonelt vis.

En eplekake og litt kaffe mens man skuer ut over de snøkledde fjelltoppene var det siste jeg fikk med meg før vi returnerte til flyplassen.

For en fantastisk opplevelse! Jeg er evig takknemlig for å fått lov til å være med på dette flotte arrangementet.

 

Innlegget Slik var det å være dommer i Oste-VM dukket opp først på Slik var det å være dommer i Oste-VM

Guide til den perfekte daten

$
0
0

Jeg har vært på date. Ikke bare har jeg vært på date. Jeg har vært på speed date med fire forskjellige menn på en kveld – og alle av dem er kokker. Var det lurt? Til info: Alt er betalt av mine dater. Mine betraktinger er sett ut fra at jeg er kvinne i 40-årene og opptatt av tradisjonell skikk og bruk. Det er jeg som har spurt om å bli tatt med ut på byen og mine dater har stilt sporty opp på reportasjen som er ment å sette hele datekonseptet i et litt humoristisk perspektiv.  Saken er den: Jeg har fått lov av min mann, Erik, å gå på date. Det er 23 år siden sist og jeg vil oppdatere meg på hvordan det er å gå på date i Oslo. Straks er det Valentinsdagen der tusenvis av menn og kvinner kommer til å gå på date. Hvordan var det man gjorde det igjen? Hva skal man velge i en jungel av utesteder? Hva passer for din date og din lommebok?  Du synes kanskje det høres vel tøytete ut å gå på date med fire menn? Hva gjør man ikke for en (forhåpentligvis) god reportasje. I ekte 40+-stil finner […]

Innlegget Guide til den perfekte daten dukket opp først på Guide til den perfekte daten

Hrímnir skal gi nordmenn ramencraving og bærekraft i hverdagen

$
0
0

David Quist har arrangert pop-ups med sin vri på ramen i flere år, både i København og Oslo. Nå, etter år med forberedelser, kommer Oslos første ramen-bar med nordisk vri.  Hrímnir Ramen åpner dørene fredag klokken 17:00. Jeg tok en prat med David Quist og sous chef, Peder Støylen noen dager før åpningen. Når de åpner dørene fredag ettermiddag står to ramenretter på menyen: Høne paitan og ramen med røkt selleri, sotet løk og sopp (vegetar). Den planlagte sjømatramen er fremdeles under uttesting og serveres ikke ennå. – Vi setter den ikke på menyen ennå, for vi er ikke helt fornøyd med den ennå, sier David Quist. David kom til Tromsø i 2005 og jobbet der i ni år.  Så flyttet han til København for å jobbe for EU-regjeringen som se på hvordan man kunne skape mer bærekraft i matkjedene. På siden jobbet David så smått med å utvikle sin nordiske ramenstil under navnet Hrímnir (betyr “dekket av sot” på gammelt norrønt). Han arrangerte pop-ups i både Danmark og Norge. Folk var hekta. Da det dukket opp jobb i Oslo i form av Hrímnir som restaurantkonsept, flyttet amerikaneren tilbake til Oslo. Han er ikke fagutlært kokk. Han er mikrobiolog og forsker […]

Innlegget Hrímnir skal gi nordmenn ramencraving og bærekraft i hverdagen dukket opp først på Hrímnir skal gi nordmenn ramencraving og bærekraft i hverdagen

Kvinner i kamp

$
0
0

Jeg har vært på et arrangement som alle burde ha vært på. Parabere Forum foregikk i Oslo søndag og mandag. Hadde dette vært et arrangement beregnet for menn, så hadde du sikkert hørt om det. Men du vet ikke hva dette var for et arrangement, gjør du vel? Nemlig. Parabere Forum er en uavhengig, internasjonal organisasjon som presenterer kvinners synspunkter når det kommer til store saker innenfor gastronomien. Målet er blant annet å oppnå full likestilling i restaurantbransjen. Forumet ble grunnlagt av matskribent Maria Canabal for fem år siden (til høyre på oppslagsbildet sammen med ordstyrer Joanna Savill. Trenger vi et slikt forum. Ja, for pokker. På Nationaltheatret i Oslo hadde 400 mennesker (de fleste kvinner) fra 35 land møtt opp til et todagers arrangement pakket med spennende foredrag, workshops og mektige matopplevelser. Vi fikk høre en av Australias aller beste kokker, Kylie Kwong fortelle sin hjerteskjærende historie om da hun sto frem som lesbisk i ungdomsårene. Hennes far taklet ikke dette og ba henne pakke kofferten og forlate hjemmet noen dager senere. Han kunne ikke leve med hennes livsstil. Kylie slapp å forlate hjemmet. Faren snudde, selv om han ikke forsto hennes valg. Å si at man tar feil […]

Innlegget Kvinner i kamp dukket opp først på Kvinner i kamp

Norge er best på bærekraft

$
0
0

To av verdens viktigste bærekraftpriser innenfor servicebransjen havnet i Norge med et halvt års mellomrom. Skjønner vi egentlig hvor viktige disse prisene er ? I høst fikk Oslo-baren Himkok prisen «Verdens mest bærekraftige bar» under The World’s 50 Best Bars-utdelingen. Heidi Bjerkan fra Credo i Trondheim fikk den aller første, nordiske bærekraftprisen som ble delt ut av Michelinguiden i Aarhus i februar. Hvorfor er det ingen som skriver om disse viktige prisene i media? Dette burde være like viktig (og kanskje viktigere) enn at Credo mottar michelinstjerne eller at Himkok havner på 19. plass over verdens aller beste barer. Bærekraft er et vanskelig ord og meningen bak kan være vanskelig å skjønne. Heidi Bjerkan forteller om hva hun legger i begrepet “bærekraft”:– Bærekraft er et veldig vanskelig uttrykk, fordi det ofte misforståes og misbrukes. Det er dessuten ekstremt vanskelig å forstå hva som er bærekraftig, når den måten vi regner på i dag mangler viktige elementer og forståelser. Det regnes for eksempel ikke på belastninger og energibruk, og da velger vi løsninger som på papiret kan virke lure, men som kan vise seg å være veldig lite holdbare, sier Heidi Bjerkan som også fikk sin første michelinstjerne under årets nordiske Michelinguide-utdeling […]

Innlegget Norge er best på bærekraft dukket opp først på Norge er best på bærekraft


Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo

$
0
0

Vi kjenner godt til gleden ved å gå på tapas– eller pintxos-runde i Spania eller cicchetti-maraton i Venezia. Det vanlige er å spise en liten rett eller to, ta et glass med noe å drikke for så å dra videre til neste bar. Dette er ikke noe vi nordmenn gjør her hjemme. Kan man gjøre det? Ja, i Oslo finner du mange steder der du kan gå innom, spise noen retter og så gå videre til neste sted, men det er ikke mange som gjør det. Har man først satt seg ned, blir det gjerne til at man blir sittende i timevis. Jeg hadde lyst å prøve å gå på runde i Oslo på samme måte som man ville gjort i Spania eller i Venezia. Resultatet? 10 fantastiske steder og en drøss med morsomme opplevelser. Jeg har lagt opp en rute som enten går fra østkanten til vestkanten eller motsatt. Det velger du selv. Du rekker ikke over 10 steder på en kveld. Det kan jeg si med en gang. Du når maks 4 steder. Jeg og mannen min, Erik, som jeg tok med på denne artige ruten, avsluttet hver kveld med å bli litt lenger på siste stopp. Her […]

Innlegget Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo dukket opp først på Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo

Disse tre skal kjempe om tittelen Norges beste bartender

$
0
0

Årets sikreste vårtegn er når den årlige bartenderkonkurransen World Class setter igang. I år var 9 bartendere fra Oslo, Bergen og Trondheim samlet på Pakkhuset i Oslo for å konkurrere i verdens aller største bartenderkonkurranse, World Class. De tre som går videre til den nordeuropeiske finalen i Amsterdam i begynnelsen av juli skal igjen konkurrere om tittelen Norges beste bartender og skal derfra konkurrere i World Class Global Final, som i år avholdes i Glasgow til høsten. I dag møttes de 9 semifinalistene i Oslo der de skulle presentere sin cocktail laget med Johnnie Walker Black Label og et hjemmerøkt element. Han beskrivelse av drinken er slik: “I believe that smoke as an ingredient is as dangerous as it is beautiful. It craves bold flavours, but demands balance. The malt flavours of the whiskey together with chocolate and the spice of the red wine, creates a round and mellow base. While the herbs of the chartreuse challenges it just enough. But it is the play between the “salty” smoke from the peat and the “sweet” smoke from the cinnamon that frames all the ingredients together.” Han beskrivelse av drinken er slik: “TROPICÁLIA … the idea is to add a tropical […]

Innlegget Disse tre skal kjempe om tittelen Norges beste bartender dukket opp først på Disse tre skal kjempe om tittelen Norges beste bartender

Trondheim blir vertskap for Michelinguiden 2020

$
0
0

Da den nordiske Michelinguiden ble delt ut i Aarhus i februar i år vandret en delegasjon fra Trondheim rundt og noterte seg hvordan Visit Aarhus håndterte den store oppgaven med å være vertskap for et så stort arrangement som utdelingen av den nordiske Michelinguiden. Delegasjonen ble oppfordret av Guide Michelin til å ta turen til Aarhus. Hvorfor det? Jo, fordi Trondheim kunne være en god kandidat for å være vertskap til utdelingen året etter. Jeg har vært spent lenge. Fikk Trondheim denne oppgaven eller valgte Guide Michelin en annen vertsby?  Nå er det endelig bekreftet at bartebyen blir vertskap for utdelingen av den nordiske Michelinguiden. For en ære! Trondheim er ikke tatt helt ut av luften. Det har skjedd mye de siste årene i denne delen av landet. Ikke bare fikk Credo og Fagn hver sin Michelinstjerne i årets Michelinutdeling i Aarhus. Heidi Bjerkan og Credo fikk også Michelins bærekraftpris.  Hva er det med Trondheim og Trøndelag? Byen ligger midt i matfatet av unike produsenter og vakker natur.  Selv om Trondheim «kun» har to Michelinstjerner (enn så lenge) er det utrolig mange kule og bra steder som har poppet opp. Ekstremt mye har skjedd siden jeg bodde der i min […]

Innlegget Trondheim blir vertskap for Michelinguiden 2020 dukket opp først på Trondheim blir vertskap for Michelinguiden 2020

Nordisk gin laget på bartendernes premisser

$
0
0

Før sommeren kom det en ny gin i polhyllene. Skagerak Nordic Dry Gin er laget i samarbeid med nordiske bartendere og resultatet er ganske unikt.  Noen av bartenderene som står bak prosjektet i samarbeid med Arcus er Yunus Yildiz, kjent fra suksessbaren Himkok og nå nyåpnede Svanen i Oslo, Truls Thomsen – mannen bak boken «Gin, en bartenders guide» og populære Pjolter & Punsj i Stavange, bartendere fra den kjente baren Duck and Cover i København, samt noen av Stockholms beste bartendere. Ifølge Morten Paulsen, produktutvikler i Arcus har man prøvd å gjenskape følelsen av å gå langs kysten en kjølig sommerdag, fornemmelsen av lukten av sjø, og bær og blomster som vokser langs kysten.  For å gjenskape dette har de brukt destillater og botaniske elementer man ofte finner i Skagerrak-regionen, blant annet tang. Ved å destillere karve har de skapt en unik sitrussmak som virkelig lurte meg trill rundt. Det smakte sitrus. Ikke i mine villeste tanker hadde jeg gjettet at det var karven som ga denne smaken.  Jeg har smakt den nye ginen og er veldig fornøyd. Ikke bare er den spennende i cocktails, men jeg må med hånden på hjertet si at den også smaker fantastisk bar. […]

Innlegget Nordisk gin laget på bartendernes premisser dukket opp først på Nordisk gin laget på bartendernes premisser

Oslo får sin egen festival for mørkt brennevin

$
0
0

Lars Madsen er mannen bak suksessen Oslo ginfestival som første gang ble arrangert i 2016. Nå starter han en ny festival i Oslo. Denne gangen handler det om mørkt brennevin. Jeg tok en prat med Lars om festivalen som viser seg å ha blitt en realitet mye takket være HellesKitchen. Hvordan det har seg til, er jeg ekstremt nysgjerrig på å finne ut av. Les mer: Lars Madsen starter festival om gin Hva er dette, Lars? Har jeg indirekte vært med på at det nå blir en egen festival om mørkt brennevin? Fortell! – Det blir spennende å prøve noe helt nytt. Bakgrunnen for Oslo Dark Spirit Cocktails Festival har jo med det du har vært inne på i en bloggserien du har hatt på vårparten, der du skriver at druebrennevinet, og indirekte deler av det mørke, er litt i motvind. Og da kom Palmer Spirits, Arcus, Bache-Gabrielsen og Engelstad Spirits og lurte på om jeg kunne gjøre noe. Tanken er at vi sammen forhåpentligvis, over tid, kan bygge opp noe som setter fokus på alle de glemte drinkene og cocktailsene og indirekte alle de glemte bruksområdene for de fantastiske brune dråpene. – Eksempelvis Sidecar (klassisk cocktail laget av cognac, […]

Innlegget Oslo får sin egen festival for mørkt brennevin dukket opp først på Oslo får sin egen festival for mørkt brennevin

Norges eneste restaurant med tre stjerner kan falle ut av Michelinguiden i år

$
0
0

Maaemo er Norges eneste tre-stjerners Michelinrestaurant. Esben Holmboe Bangs ettertraktede spisested stengte dørene før jul for å flytte til ny adresse i Bjørvika. Når Maaemo gjenoppstår i nye lokaler og med ny logo vil nok Esben og hans team benytte sjansen til å begeistre med nye retter og metoder . Men det å flytte adresse og forandre på konseptet sitt kan få følger. Når Michelinguiden for 2020 avsløres i Trondheim mandag 17. februar er det ikke sikkert at Maaemo er nevnt. Inspektørene som har reist rundt i Norden og vurdert spisestedene har da besøkt “gamle” Maaemo. Den eksisterer ikke lenger og “nye” Maaemo har ikke åpnet dørene ennå. Det er da vanskelig å vurdere restauranten da den per dags dato ikke eksisterer. Ifølge Michelinguiden kan et spisested som stenger dørene og som flytter adresse miste sine stjerner og plass i guiden. Dette sier de selv på nettsidene sine:“The guide is updated annually and restaurants can lose their stars if they close during the year of assessment, or if they do not maintain their standards to make it into next edition of the guide. Conversely, star ratings remain unaffected even if a restaurant’s head chef decides to leave halfway through the […]

Innlegget Norges eneste restaurant med tre stjerner kan falle ut av Michelinguiden i år dukket opp først på Norges eneste restaurant med tre stjerner kan falle ut av Michelinguiden i år

Magisk Michelinstemning i Trondheim

$
0
0

Saft suse! Trondheim leverer nok en gang. På kort tid har jeg besøkt barndomsbyen min to ganger. Første gang for å lage en stor kulinarisk guide for Godt/VG og denne gangen var jeg invitert til det store Michelinguide-eventet som fant sted i byen denne uken. I løpet av mine dager i Trondheim besøkte jeg også Hitra og Røros. Dette kan du lese om på HellesKitchen senere. Nå skal det handle om Trondheim og alt som skjedde der. Jeg bodde på Britannia Hotel. Dette er et hotell i verdensklasse. Nyoppusset og vakkert på alle mulige måter. Hotellet havnet denne uken også på The Best New Hotels in the World 2020-list i magasinet  Travel + Leisure. Tre år tok oppussingen og resultatet er fenomenalt. En storstue for hele byen og en eksklusiv opplevelse for tilreisende. Hele Michelin-showet ble sparket i gang under Visit Trondheims storslåtte Open Michelin Dinner på Clarion Hotel Trondheim. For et forrykende show. Åpent kjøkken med band på toppen har jeg aldri sett før. Men når en trønder først får selvtillit kan ingen ta den fra ham. Derfor skal alt være spektakulært i Trondheim. Og alt til den hårete påstanden “Home of Nordic Flavours”. Jeg støtter selvsagt dette 100%. […]

Innlegget Magisk Michelinstemning i Trondheim dukket opp først på Magisk Michelinstemning i Trondheim


“Razzia” mot Oslos vinbarer

$
0
0

I løpet av kort tid har de fleste vinbarene i Oslo hatt besøk av Næringsetaten i Oslo kommune. Og de kommer ikke for å drikke vin. Tvert imot. Bilder av vinflasker, glass og etiketter, samt varsling av kommende events der vinprodusenter og importører er til stede, kan ikke annonseres i sosiale medier. En som har fått kjenne på Næringsetatens aksjon er Lise Aanes ved Esaias vinbar i Oslo. – Næringsetaten i Oslo Kommune kontaktet oss ikke per telefon eller mail, de kom på døra, noe som er svært uvanlig! De fortalte oss at våre sosiale media-kanaler, altså Instagram og Facebook, ikke var i tråd med alkohollovens reklameforbud (alkoholforskriften paragraf 14-2). Dette forbudet har jo fått litt oppmerksomhet i det siste da det nettopp ble bestemt at Vinmonopolet ikke får sette et «nyhet»-skilt ved nye viner da dette kan oppfattes som reklame.  Vi ble til og med pålagt å ta ned to tomme vinflasker som sto som dekorasjon midt i lokalet Lise Aanes Vi er en vinbar som selger vin (og har ordet vinbar i navnet), men får ikke lov til å ha bilder av vinflasker – fulle eller tomme. Ei heller vinglass, det være seg glass som er tomme eller fulle […]

Innlegget “Razzia” mot Oslos vinbarer dukket opp først på “Razzia” mot Oslos vinbarer

Skalldyrsfest på Hitra

$
0
0

Jeg bodde i Trondheim mine første atten år, men jeg har aldri tidligere vært på Hitra. Nå fikk jeg muligheten. For i løpet av mine dager i Trondheim i forrige uke i anledning den nordiske michelinguide-lanseringen var det lagt inn en tur til Hitra for en gruppe journalister. Ha, bra for meg! Første stopp på turen er DalPro som sysselsetter folk som har falt utenfor systemet og som trenger å komme tilbake til arbeidslivet. Et fantastisk prosjekt.På DalPro beiter hjort og villsau av øyas deilige lyng, urter og andre ville vekster. Hjorten har et stort område de kan løpe fritt rundt på. Vi tilkaller hjorten med en bjelle og så kommer de til gjerdet i full fart. De vet at det er mat å få. Med muler myke som kattelabber spiser de fôr rett fra hånden min. Hællemåne, så søte! Selvsagt skal vi også få smake et utvalg av saue- og hjorteprodukter som lages på DalPro Gårdsmat. Vi får også smake oster fra Hitra Gårdsmat og lokal honning i den hyggelige, nyåpnede kaféen der interiøret er dekorert med loppemarkedskatter og sauseskinnsfeller fra villsau som er til salgs. Alle produktene vi smaker på kan også kjøpes i kaféen. Vi reiser videre […]

Innlegget Skalldyrsfest på Hitra dukket opp først på Skalldyrsfest på Hitra

Nå åpner Sushibar + Wine i Oslo og du kan vinne gavekort

$
0
0

Konkurranse (Annonsesamarbeid med Sushibar + Wine)  Førstkommende mandag (2. mars) åpner Sushibar + Wine i Posthallen i Oslo. Endelig får vi en sushibar med fokus på bærekraft og med et stort utvalg av vegetar- og veganske retter.  Det handler om bærekraft, utsøkte råvarer og nordisk design når finske Sushibar + Wine åpner dørene til sin første restaurant i Oslo. Dette er den første restauranten Matti Sarkkinen og Anders Westerholm åpner utenfor Helsinki. Og de stopper ikke med en restaurant. Allerede i mai åpner de en til i Oslo, denne gang på Majorstuen. – Finner og nordmenn er ganske like når det kommer til kulturelle verdier. Oslo er en by i utvikling, og dette vil vi gjerne være en del av, sier Anders Westerholm som er en av gründerne av Sushibar + Wine. På Sushibar + Wine får du sushi laget à la minute av ASC- og MSC-sertifisert fisk og andre arter som ikke er rødmerket på WWFs liste over fisk og skalldyr. – All fisk og skalldyr er sporbar fra fiskebåt til tallerken og den er garantert fra bærekraftige produsenter. Det er viktig for oss, forteller Matti og Anders, som har kjent hverandre fra ungdomstiden. Foruten fisk og skalldyr tilbyr Sushibar + Wine […]

Innlegget Nå åpner Sushibar + Wine i Oslo og du kan vinne gavekort dukket opp først på Nå åpner Sushibar + Wine i Oslo og du kan vinne gavekort

Liv og røre på Røros

$
0
0

For 167. gang ble Rørosmartnan åpnet for et par uker siden. Jeg var tilstede og fikk både med meg talen fra Røros’ nye og unge ordfører Isak Veierud Busch, Rørossangen fremført av Aina Sandnes Røste og Dag Harald Bakken på vokal, Martin Løvø på fele, Erik Roll på gitar (meget overraskende gitarsolo mot slutten, må jeg si) og Jo Ryen på tangenter. Det var joik fremført av Jon Henrik Fjällgren og offisiell åpningstale av næringsminister Iselin Nybø.  Rørosmartnans aller største høydepunkt for mange er heste-ekvipasjerne anført av forbønder og lasskjørere. I år var det vel over åtti av dem og mange har reist på gamlemåten i mange dager for å komme frem til Bergstaden Røros. For et skue! Helt fantastisk! Jeg har vært på Røros i anledning en pressetur som er arrangert for internasjonale journalister som er i Trondheim for å overvære offentliggjøringen av den nordiske michelinguiden. Vi startet med en utflukt til Hitra med besøk på Dalpro og så skalldyrbonanza på Hopsjøbrygga. Så deltok vi på vandring blant Trondheims små kulinariske skatter før det storslåtte Michelinshowet i Olavshallen og påfølgende fest på Britannia Hotel. Les alt om det her. Rørosmartnan handler om handel og det er også derfor det kommer over […]

Innlegget Liv og røre på Røros dukket opp først på Liv og røre på Røros

Heftige grillflammer i Trondheim

$
0
0

Helt siden jeg bodde i Trondheim for evigheter siden har Jonathan Grill blitt sett på som stedet du går for en god biff.  I kjelleren på Britannia Hotel ligger fremdeles den kjente og kjære grillrestauranten, men det er en mer moderne og oppgradert Jonathan Grill du finner her nå.  Jeg ankom med tog fra Oslo en sen lørdagskveld og hadde en reservasjon på Jonathan Grill. Sulten som en ulv og etter en lang og småkald tur over Dovre var det godt å sjekke sette seg ved et av bordene som har de nyinstallerte Robata-grillene som er bestilt fra Japan. Ikke alle bordene på Jonathan har disse grillene (17 bord), så vil du prøve opplevelsen som jeg beskriver her, må du spesifiserer det når du bestiller bord.  Jeg får prøve en del nye retter som skal på menyen på Jonathan Grill og det elsker jeg. Men før maten er jeg klar for en E.C.Dahls. Jeg er tross alt trønder og har vokst opp ved det gamle bryggeriet. Dette ølet er til og med et speialøl laget i samarbeid med E.C.Dahls og Britannia. Jeg får en av de helt nye rettene inn på bordet. Grillen er tent og avtrekksviften som ligger inne i […]

Innlegget Heftige grillflammer i Trondheim dukket opp først på Heftige grillflammer i Trondheim

Viewing all 72 articles
Browse latest View live