Quantcast
Channel: Norge – Helleskitchen
Viewing all 72 articles
Browse latest View live

Skarre værra no’ mer før vi stenger?

$
0
0

I natt stengte Ylajali dørene for godt. Og det måtte feires med en fest! Even Ramsvik hadde invitert inn til lag og festlighetene startet etter at gjestene hadde fått siste rett. Som Even skrev på Facebook-arrangementssiden i ti-draget i går kveld: «Siste svela går snart. Sjåast straks godtfolk!» Da var det bare å komme seg på fest! Alle som har spist på Ylajali vil kunne kjenne til denne referansen.

Erik og jeg var invitert. I døren får vi stukket et glass granskudd-punsj i hånden laget av selveste Halvor Digernes fra Fuglen. Festen foregår vekselsvis i Ylajalis lokaler og Tekehtopa som ligger rett over gangen.

Even Ramsvik og uberblogger Anders Husa, granskuddpunsj og en superhappy Erik med cava i begge hender.

Even Ramsvik og uberblogger Anders Husa, granskuddpunsj og en superhappy Erik med cava i begge hender.

Det serveres natmat. «Skarre værra no’ mer før vi stenger?», damer og vin, bordet «vårt». Begge gangene vi har vært på Ylajali har vi spist på dette bordet.

Det serveres natmat. «Skarre værra no’ mer før vi stenger?», damer og vin, bordet «vårt». Begge gangene vi har vært på Ylajali har vi spist på dette bordet.

Hedda og Anders.

Hedda og Anders.

Les om Erik og mitt besøk på Ylajali for en uke siden.

Even Ramsvik serverer den aller siste retten på Ylajali. Nattmat for festløver: Viltgryte med potetpuré og rosenkål med bacon.

Even Ramsvik serverer den aller siste retten på Ylajali. Nattmat for festløver: Viltgryte med potetpuré og rosenkål med bacon.

Nattmat. Som matblogger kommer jo selvsagt dette obligatoriske bildet: Viltgryte med potetpuré, bacon og rosenkål.

Nattmat. Som matblogger kommer jo selvsagt dette obligatoriske bildet: Viltgryte med potetpuré, bacon og rosenkål.

Så er det nattmat og det serveres nydelig viltgryte med potetpuré, rosenkål og bacon til.

L1190297

Even Ramsvik gir seg ikke her. Ja, Ylajali er lagt ned, men han skal ikke hvile på laurbærene. Han kommer ikke til å forsvinne.

Festen avsluttes med allsang av Bonnie Tylers «Total Eclipse of the Heart» .

Og med Bonnies tekstlinje  «Forever’s gonna start tonight» kan vi bare ønske Even lykke til med nye og garantert spennende prosjekter. Takk for en strålende fest og takk for maten!

The post Skarre værra no’ mer før vi stenger? appeared first on Helleskitchen.


Frokostpizza med egg og bacon

$
0
0

Skal du gjøre partneren din ekstra glad, lager du denne til sen frokost denne helga. Hvem vil ikke digge pizza med egg og bacon? Jeg kan ikke tenke på en person, faktisk. Cluet til denne retten er bra bunn, bra bacon, ost med litt smak og gode egg. Og så anbefaler jeg deg å servere en deilig kopp kaffe på siden.

DSCF7752

En perfekt helgefrokost.

Hvor fikk jeg inspirasjon til denne retten? Jo, på den nyåpnede økologiske bakeren i Oslo, Rent Mel. Jeg spiste en fantastisk pizza med italiensk pancetta, grotteost, persille og økologisk egg på toppen. Den smakte himmelsk! Derfor: Orker du ikke lage denne pizzaen selv, anbefaler jeg deg å ta en tur ned til Prinsensgate i Oslo.

Rent mel. Ny økologisk baker og pizzeria i Oslo.

Rent mel. Ny økologisk baker og pizzeria i Oslo.

Her er Ren Mel sin pizza med pancetta, grotteost og egg. Helt nydelig.

Her er Ren Mel sin pizza med pancetta, grotteost og egg. Helt nydelig.

Jeg måtte lage denne pizzaen selv, men valgte bacon (ikke panchetta) som jeg flatbanket slik at det ble crispy og deilig i ovnen.

Slik lager du pizza med egg og bacon:

Lag pizzadeig. Oppskrift på min gode deig får du her.

Kjevl ut deigen tynt. Spre et tynt lag knuste tomater (rett fra boks) på bunnen. Legg på osteskiver. Jeg brukte lagret Norvegia. Deilig med litt smak, men velg din favoritt. Så la jeg på deilige skiver med flatbanket bacon. Jeg brukte bacon fra Idsøe som jeg synes er Norges beste. Så skal pizzaen bakes på høy varme i ovnen. Gjerne på et pizzastål. Det fungerer godt. Når det gjenstår et drøyt minutt av steketiden, knekker du et egg på midten av pizzaen og setter pizzaen inn i ovnen igjen. Ta ut pizzaen mens eggeplommen er lett smilende. Server med noen persilleblader for pynt og deilig smak, kok god kaffe og gjør din kjære lykkelig!

Perfekt plomme.

Perfekt plomme.

The post Frokostpizza med egg og bacon appeared first on Helleskitchen.

Jossas franske fristelser

$
0
0

Ja, så er det den tiden av året. 21. mars er det igjen tid for Good France.

”Goût de France/Good France” er et internasjonalt gastronomisk arrangement lansert av den franske utenriksministeren Laurent Fabius og den franske stjernekokken Alain Ducasse. Den 21. mars lager over 1500 utvalgte kokker fra 150 land en meny som er inspirert av fransk kokkekunst, samtidig som menyene vil være basert på det franske kjøkken, vil det bli lagt vekt på bruk av sunne og kortreiste matvarer.
Les om den deilige menyen Grefsenkollen lagde i fjor.

1500 kokker over hele verden forbereder en meny inspirert av fransk kokkekunst i sine respektive restauranter.

I Norge deltar fem restauranter den 21. mars:

  • –          Mariusz Miroslaw Salamon, Grefsenkollen (Oslo)
  • –          Håvard Klempe, Jossa Mat og Drikke (Trondheim)
  • –          Martin Gaudin, L’ardoise As (Oslo)
  • –          François Hanzel, Rustik Café (Stavanger)
  • –          Cyril Gouttebel, Chef Gouttebel (Oslo)
Jossa mat og drikke, i andre-etasjen av Credo restaurant, er oppkalt etter Josefine Halvorsen som en gang bodde i Credoveita i Trondheim. Restauranten reiser kulinarisk ut i fra hvor Jossa bestemmer seg for å ta ferden, som kan variere fra uke til uke, måned til måned. De henter smaker utenfor Norden, men strekker seg så langt vi må for å jobbe med lokale råvarer og produsenter. Er det ikke det, stiller de likevel kvalitetskrav som gir smaksopplevelser uten dikkedarer.
IMG_2653

Håvard Kempe (foto: Jossa mat og drikke)

–  Din bakgrunn: utdanning og erfaring som kokk
Håvard Klempe (26) fra Trondheim er utdannet fra Ladejarlen kokk og stuert. Han har erfaring fra blant annet Fossheim Turisthotell, Britannia Hotell og mer nylig Ylajali i Oslo. Nå er han kjøkkensjef ved Credo restaurant og Jossa mat og drikke, som ligger i samme bygning i Trondheim.

Hva er ditt forhold til fransk gastronomi?
– Jeg tror kokker flest har et nært forhold til franske prinsipper. Selv om vi driver med nordisk mat her på Jossa i Trondheim, er det fransk gastronomi vi er lært opp i. Det er grunnlegget for nesten alt vi gjør. Vi bruker franske grunnleggende teknikker daglig i kjøkkenet på Credo og Jossa mat og drikke.

Jossa_logo_final_single

 Menyen som serveres hos Jossa mat og drikke den 21. mars

  1. Blåskjell med mandelpotetchips fra Kvikne og urte-emulsjon

  2. Kyllingleverkrem med tyttebær fra Røros og sprøtt brød

  3. Soppbuljong med syltet shitake-sopp fra Verdal og butterdeig

  4. Glasert kalvekjake med rødbeter og løk

  5. Sitronterte

 

Prisen for menyen er 550kr. Ta kontakt med Jossa mat og drikke for bordbestilling.

 

Kyllingleverkrem med tyttebær fra Røros og sprøtt brød

Kyllingleverkrem med tyttebær fra Røros og sprøtt brød

Bor du ikke i Trondheim, eller har du ikke anledning til å spise hos Jossa mat og drikke den 21. mars, får du her oppskriften på den fantastiske retten «Kyllingleverkrem med tyttebær fra Røros og sprøtt brød» her:

Kyllingleverkrem med tyttebær, sprøtt brød og urter

Kyllingleverkrem: 

  • 500g kyllinglever
  • 500g smør
  • 3 egg
  • salt og pepper
  1. Smelt smøret og avkjøl til romtemperatur. Sil av evt blod fra lever, og ha i en termomiks. Tilsett egg, salt og pepper, kjør fint og spe forsiktig med smøret.
  2. Siles i en bakk, og steames i ovn på 80 grader i 15-20 minutter.
  3. Avkjøl og kjør opp til en glatt krem i termomikseren.

Tyttebærgele

  1. Kjør tyttebær i termomikseren med litt sukker og litt vann. Så sil.
    Kok opp vesken med 12 gram agar per liter. Avkjøl og kjør fint i termomikser.

Sprøtt brød

  1. Gårsdagens brød skjæres tynt og legges på brett med bakepapir. Ha på litt olivenolje og litt salt, bak i ovnen i 160 grader i ca 7 minutter.
  2. Pærer skjæres tynt på mandolin, og smakes opp med sitron og litt olivenolje.
  1. Urtesalat
    Ta det du har av urter etter smak og tilgang.

RS_good_france_1_EN

The post Jossas franske fristelser appeared first on Helleskitchen.

Nysgjerrig på hvordan det er å være veggis?

$
0
0

Ja, da bør du lese videre.

Neste helg (7.-8. mai) arrangeres igjen Oslo Vegetarfestival på DogA. Her vil du finne fristende mat, foredrag, kurs og kjøpsboder. Hvis du er nysgjerrig på hvorfor så mange mennesker har tatt steget fra å spise fisk og kjøtt, til å spise grønnsaksbasert, tar du turen til Oslo Vegetarfestival neste helg. Vi sees!

I fjor besøkte hele 6000 mennesker festivalen, som blir mer og mer populær. Å være vegetarianer eller fleksitarianer er en økende trend også blant nordmenn, så for å finne litt mer ut av hvorfor dette skjer, tok jeg en prat med grunnleggeren av festivalen, Heidi Røneid.

Les her for min opplevelse på Oslo Vegetarfestival for et par år siden.

Foto Martin Smedjeback

Synne Hewitt og Heidi Røneid. Foto Martin Smedjeback

Hvorfor grunnla/startet du denne festivalen?

– Vi hadde vært på lignende festivaler i utlandet, og synes det var så hyggelig med en festival hvor vi kunne spise masse god mat og treffe andre som var opptatt av vegetarmat, miljø, helse og dyrevern. Vi ville gjerne ha en slik festival i Norge også, og bestemte oss derfor for å starte Oslo Vegetarfestival.

Foto: Oslo Vegetarfestival.

Foto: Oslo Vegetarfestival.

Er du selv vegetarianer og har du i tilfelle alltid vært det?

– Jeg er veganer (spiser ikke noe animalsk, heller ikke egg eller melk). Jeg ble lacto-ovo-vegetarianer for 18 år siden, og veganer for 9 år siden.

Hva er «lov» når man er vegetarianer til forskjell fra en veganer? Når er det greit å spise kylling og fisk? Og hvorfor?
– Hvis du er lacto-ovo-vegetarianer kan du spise egg og melk, men ikke kjøtt og fisk. Vegetarianer har blitt en forkortelse for lacto-ovo vegetarianer, selv om vegetarianer opprinnelig betyr at du ikke spiser noe animalsk (det som vi ofte kaller veganer i dag). Hvis du spiser fisk i tillegg heter det pescetarianer, og spiser du kylling også har det ikke noe navn så vidt jeg vet.

Foto Martin Smedjeback

Spis godt på Oslo Vegetarfestival neste helg. Foto Martin Smedjeback

Hvilke sjangere har man innenfor vegetarianism?

Pescetarianer: spiser ikke kjøtt, men spiser fisk

Lacto-ovo-vegetarianer: spiser ikke kjøtt/fisk, men spiser egg (ovo) og melk (lacto)

Ovo-vegetarianer: spiser ikke kjøtt, fisk eller melk, men spiser egg.

Lacto-vegetarianer: spiser ikke kjøtt, fisk eller egg, men spiser melk

Vegetarianer: betyr egentlig at man ikke spiser noe animalsk, men på «folkemunne» mener de fleste «lacto-ovo-vegetarianer» når de sier vegetarianer.

Veganer: spiser ikke noe animalsk

 Folk flest (ikke bare vegetarianere) ser ut til å interessere seg mer og mer for grønnsaksbaserte retter. Hvorfor tror du dette er en trend?

– Jeg tror flere og flere har blitt mer opptatt av miljøet. Det beste du kan gjøre for miljøet er å spise mindre kjøtt, det har mye mer å si enn å kjøre mindre, dusje kortere og resirkulere (selv om det så klart også er viktig). Jeg tror også at flere har fått øynene opp for hvordan dyrene vi spiser lever før de blir slaktet. Kyllinger vokser for eksempel så raskt at de får skader på organene og beinene deres klarer ikke bære de unormalt store kroppene deres. Det har også mye å si at tilbudet av vegetarisk mat har eksplodert de siste årene, så nå er det mye lettere å velge vegetarisk enn det det var for 10-15 år siden.

Oslo Vegetarfestival for to år siden. (Foto. Helle Øder Valebrokk)

Oslo Vegetarfestival for to år siden. (Foto. Helle Øder Valebrokk)

 

Er det trendy å være vegetarianer?

– Jeg tror det er trendy å bry seg om miljø, dyrevern og helse, som gjør at flere også velger å spise vegetarisk, sier Heidi.

 

Hva må man passe på når man går over til å bli vegetarianer, sånn ernæringsmessig?

– I Norge generelt bør man passe på at man får nok D-vitamin, B12 og jern (hvis man er kvinne). Som ovo-lacto-vegetarianer trenger man ikke passe mer på enn de som spiser alt, så lenge man spiser variert (du kan jo være vegetarianer og bare spise potetgull til alle måltider. Det er jo ikke så sunt:)). Som veganer må man passe på B12 da man bare får det fra berikede matvarer. Uansett om man er vegetarianer, veganer eller alteter er det lurt å sjekke nivåer av ulike vitaminer av og til for å være sikker på at man ikke har mangler.

5 gode råd til å bli vegetarianer.

1. Bruk litt tid den første tiden på å oppdage nye, gode oppskrifter, for eksempel på blogger som veganmisjonen.no og vegetarbloggen.no

2. Bruk litt ekstra tid på å lage mat i starten, slik at du kan lage deg noe skikkelig godt

3. Inviter andre, som også vil bli veggiser eller allerede er det, på en «pot-luck», det vil si et middagsselskap hvor alle tar med en rett hver. Da får du smake masse god mat og blir inspirert til å lage andre retter selv.

4. Kom på Oslo Vegetarfestival og gå på inspirerende kokkekurs og spis supergod vegetarmat fra hele verdens kjøkken. Da ser du hvor mye god mat du kan spise selv om du velger bort kjøtt.

5. Bli med i grupper på Facebook for folk som er interessert i vegetarmat, for eksempel Veggispreik, Hva slags veganmat lager du i dag (side med masse bilder av god mat), veganprat o.l. Her kan du spørre andre om råd, du får med deg når det kommer nye, spennende produkter på markedet og du kan bli kjent med mange andre hyggelige veggiser.

Hvor lenge har festivalen eksistert, hvor mange besøkende har dere hatt og hvor mange ventes i år?

I år er det syvende gangen festivalen arrangeres. Vi hadde et tort byks i antall besøkende i fjor, i 2014 kom det 2500 og i fjor kom det 6000 besøkende. Vi venter minst like mange besøkende i år som i fjor.

Hva er det aller beste du kan spise (vegetarisk, selvsagt)? topp tre retter.

1.  Kiev – en slags «bolle» laget av bønne- og grønnsaksblanding pakket rundt en klatt hvitløkssmør, og med brødsmuler på utsiden. Hele bollen friteres i olje, og når du skjærer den opp renner smeltet smør ut.  Jeg bruker denne oppskriften, men bruker vegansk smør inni, og dypper kieven i en blanding av mel og vann i stedet for egg: https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=282159. Denne smaker perfekt med ovnsbakte grønnsaker

2. Røde linselus fra Veganmisjonen: http://www.veganmisjonen.com/2010/08/oppskrift-linser-linselus-capellini.html

3. Jamie Olivers vegetarburger som er helt nydelig! http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/the-best-vegan-burger/

Det er trendy å være fleksitarianer (litt veggis og litt karnivore). Hvordan ser en vegetarianer på dette?

– Jeg tenker at det er veldig bra at folk spiser så mye vegetarisk som de har mulighet og lyst til. Det er for eksempel veldig vanlig med en eller to kjøttfri dager i uka, og det tenker jeg er veldig positivt. Jo flere som spiser vegetarisk litt eller mye, jo større blir markedet for vegetariske produkter og jo lettere blir det å ha flere vegetariske dager i uka. Så jeg synes det er veldig bra.

 

Hva savner du mest fra ikke å være vegetarianer? Matmessig.

– Jeg savner egentlig ikke noe fra før jeg ble vegetarianer, det finnes så mange gode produkter som man kan spise i stedet. Jeg er jo veganer og spiser heller ikke melk, så for noen år siden savnet jeg noen typer sjokolade med nøtter. Men nå har det kommet noen helt fantastiske veganske sjokolader med nøtter, så nå savner jeg ikke det lenger heller:)

Foto: Oslo Vegetarfestival.

Foto: Oslo Vegetarfestival.

Hvorfor skal folk (og da gjerne ikke-vegetarianere) komme på Oslo Vegetarfestival i år? Hva kan dere lokke med?
– Jeg har inntrykk av at rundt halvparten av de som kommer på Oslo Vegetarfestival ikke er vegetarianere eller veganere, men at de kanskje har lyst til å spise litt mer vegetarisk i hverdagen. På Oslo Vegetarfestival kan du spise helt fantastisk mat, fra hele verden. Her er det meksikansk, eritreisk, thai, kinesisk, belgisk, britisk og norsk vegetarmat, for å nevne noe, så her kan man virkelig få et innblikk i hvor mye godt som finnes. Vi har også kokkekurs både lørdag og søndag, tilpasset alle nivå, så her kan du lære å lage supergode retter selv. I tilleg har vi masse gratis vareprøver på vegetariske produkter og mye annet gøy som skjer, blant annet kurs hvor man kan så spiselige vekster, ansiktsmaling for barn, speed-dating og lignende. Så her er det noe for hele familien.

Er vi nødt til å til slutt bli vegetarianere alle mann for at det skal være nok mat til alle i fremtiden?

– Kjøttindustrien er veldig ressurskrevende, og anerkjente forskere mener majoriteten av befolkningen må være vegetarianere innen 2050 for å løse matvaresituasjonen i verden. Jeg tenker at hvis vi bare utfordrer oss selv litt og prøver å lage vegetariske retter er det ikke noe problem å kutte ned på kjøttforbruket. For det finnes så mye fantastisk vegetarisk mat, hvis man bare prøver!, avslutter Heidi Røneid.

Lag min deilige indiske linsegryte. Oppskrift her.

Sees vi neste helg? Ta turen til Oslo Vegetarfestival på DogA, da vel!

The post Nysgjerrig på hvordan det er å være veggis? appeared first on Helleskitchen.

Friske drinker som du lett lager hjemme

$
0
0

Min store favoritt denne våren er yuzu. Den japanske sitrusfrukten smaker som en blanding av grapefrukt, appelsin og sitron. Smaken sitter konsentrert i skallet på frukten.

Det er vanskelig å få tak i yuzu, men du får den i konsentrert form på flaske i asiatiske butikker. Et annet sted du finner Yuzu er i sake. Du får den på Vinmonopolet.

DSCF9767

Halvor Digernes.

Denne saken har jeg blitt servert på Massimo Botturas fantastiske restaurant Osteria Francescana og nylig på Den internasjonale gin og tonic-dagen som jeg feiret i Sydney der jeg fikk en fantastisk gin og tonic tilsatt denne yuzu saken. Hva er det med sake og hva er det med yuzu?

Jeg måtte til bunns i dette, og hvem andre enn den talentfulle bartenderen ved Vingen Bar, Gullbaren på nyåpnede Sentralen og Fuglen  i Oslo, Halvor Digernes, kan svare bedre på det? Med cocktailbar og ølbar i Tokyo og møbelbutikk på gang samme sted, kjenner han både den japanske risvinen og frukten godt.

Halvor har vært på sakefabrikk i Japan. Han viser bilder av fermenteringsprosessen og soppkulturen som brukes i fremstillingen av risvinen. De tilsetter en soppkultur som heter koji for å bryte ned stivelsen i risen til sukker. Han forklarer om poleringsgrader av risen og peker på flasken med yuzusake fra Yoigokochi.

– De beste sakene, etter hans smak, har ofte lav poleringsgrad for da er de mer robuste og mer smaksrike. De har en lav poleringsgrad (dvs der 90 % av riskornet er intakt), mens de som er rangert høyest og ofte definert som de beste har veldig høy poleringsgrad (50% er polert bort eller mer, slik at ikke mer enn 30%-40% er igjen). De dårligste har en poleringsgrad der opp mot 90% av risen er polert bort.

Det er flere og flere som synes de sakene med lav poleringsgrad er bedre fordi de har med mer karakter. men Dai-ginjo er fremdeles den mest ekslusive saken, for det går bort så mye av råstoffet (risen) i prosessen.

Silk fungerer klassifiseringen:

Klassifiseringen er basert på hvor mye du polerer bort av risen og om destillert alkohol er tilsatt eller ikke. Jo mer polert risen er,  jo høyere grad har saken.

  • Hvis poleringsgraden er 50% eller lavere, kalles saken Dai-ginjo.
  • Hvis poleringsgraden er 60% eller lavere, heter saken Ginjo.
  • Hvis poleringsgraden er 70% eller lavere, heter saken Honjozo.
Halvor Digernes på Vingen Bar i Oslo.

Halvor Digernes på Vingen Bar i Oslo.

DSCF9714

Skulle vi ha laget noen drinker, eller?

På Vingen Bar, som ligger i Astrup Fearnley-museet lages det mat og drikke som står til utstillingene som er der. Akkurat nå er det Matthew Barney, og da går det i mat og drikke i New York-stil. Dronningen, som nettopp var på tilstede på et privat arrangement på museet, fikk servert en punsj laget som en variant av Cosmopolitan. Neste utstilling er det LA-baserte Alex Israel som står for. Da vil det bli servert cocktail og mat fra vestkysten av USA.

Det er altså enkelte ting Halvor Digernes har tatt med seg av inspirasjon fra sine Japan-turer: De gjennomsiktige isblokkene til drinker, yuzu og sake. Men også øl er en av dem. Folkene bak Fuglen og Vingen bar samarbeider med et bryggeri i Tokyo. De åpnet akkurat en ølbar i Tokyo som heter ØL, der de har gjort noen forskjellige samarbeid med bryggerier i Japan, blandt annet har de laget en kaffeøl sammen med Hitachino bryggeriet. Datteren til han som eier det jobber fulltid på Fuglen og ØL i Tokyo.

DSCF9746

Nå snakker vi! Halvor kan lage drinker. Skal du ha noe mer avansert enn disse drinkene anbefaler jeg deg å ta en tur til Vingen Bar og bestille en skikkelig cocktail.

Men yuzu er spennende å bruke i matlaging også. Saken vil passe godt til honningmelon og kanskje en yuzusorbet med vanilje til. Eller til en spicy og syrlig kylling teryaki-rett, forteller Halvor Digernes.

Vingen på Astrup Fearnley-museet i Oslo.

Vingen på Astrup Fearnley-museet i Oslo.

Halvor går bak bardisken og lager noen friske sommerdrinker til meg. Yuzusake er en drikk lav i alkohol (6%) og den egner seg til drinker som nytes i solen. Det er perfekt for meg. Jeg har fått mer og mer sansen for alkohollave drinker og den friske, søte sitrussmaken kler norsk sommer. Det kan jeg allerede fastslå etter å ha sittet i solen utenfor Vingen bar og kost meg med en av drinkene. Det er ennå vår da, men sommerfornemmelsen meldte seg kjapt.

Nå kan du lage Halvors enkle og superherlige sommerdrinker hjemme. Her er tre varianter som jeg gir en solid 6’er!

Yuzu sake med ingefærøl.

Yuzu sake med ingefærøl.

Yuzu-kick

  • Saften fra 1/2 lime
  • 6 cl yuzusake
  • isbiter
  • 10 cl ingefærøl av godt merke (Fever-Tree sine er skikkelig gode og smaker ekte ingefær)

Rør med en rørepinne og nyt i solen. Halvor tilsetter et par dråper Aperol til drinken og smaken forandrer seg totalt. To forskjellige drinker på kort tid.

Med et par dråper Aperol.

Med et par dråper Aperol.

 

Gimlet-variant med Yuzu sake.

Gimlet-variant med Yuzu sake.

Yuzu-Gimlet

Dette er en versjon av en klassisk Gimlet og passer litt utpå kvelden.

  • Is i shakeren
  • 3 cl Tanqueray eller annen gin av typen London Dry (den typen med mye tørrhet fra einebærene)
  • 3 cl yuzusake
  • 2 cl sitronsaft
  • 2 cl honningsirup (Halvor bruker en miks av lynghonning og sommerhonning)

Honninglake

  • 0,4liter/700gram honning(50/50 lyng og sommerhonning eller en annen lett type)
  • 260gram sukker
  • 260gram vann
  • kok opp vann og sukker, ta av varme, rør inn honning.
  • Denne oppskriften er det jo eventuelt bare å lage i mindre dose enn dette, men ha den i kjøleskapet så holder den lenge.
  • Shake og sil over i cocktailglass.
En ekte cocktail.

En ekte cocktail.

Yuzusake kan selvsagt også drikkes bar, men den konsentrerte sitrussmaken, som både er syrlig og søt på en gang, passer utmerket utblandet. Derfor lager Halvor en superenkel veranda-longdrink som allerede har nådd å bli min favoritt.

Soda, Yuzu sake og is. Sommerdrinken er i boks.

Soda, Yuzu sake og is. Sommerdrinken er i boks.

Yuzu med soda og bringebær

  • 8 cl yuzusake
  • 8 cl soda
  • isbiter

Halvor tilsatte 1 cl bringebærsirup, men du kan enkelt tilsette et par bringebær for farge og smak.

Bringebærsirup

  • 200 gram bringebær
  • 0,375liter sukker
  • 0,175liter vann

Varm opp sukkerlaken først til sukkere har løst seg opp, ha det over i en blender eller lignede og kjør opp. Sil av fruktkjøtt og steiner, ha i kjøleskapet.

Takk til Halvor for fantastiske drinker.

Takk til Halvor for fantastiske drinker.

The post Friske drinker som du lett lager hjemme appeared first on Helleskitchen.

Kjøttbolle-bonanza i Oslo

$
0
0

I morgen åpner et nytt sted i Oslo som jeg gleder meg skikkelig til å prøve. Loris Giannitrapani fra nå nedlagte Rôtisserie åpner MEATBALLS i samme lokale.

Loris har laget en kul meny som du enten kan spise i restauranten eller ta med deg. Du kan velge 3  eller 5 meatballs.

Disse bollene kan du velge:

Okse //cheddar// sort pepper

Svin //cornichon//sennepsfrø

Kylling //chipotle//bbq

Arancini //sopp//erter//mozarella

Så velger du saus: Tomatsaus, sopp eller gorgonzolasaus

Til slutt velger du tilbehør: Potetmos, Couscous med kikerter og grønnsaker, linser med feta, spinat og sitrondressing eller dagens grønnsaker.

Kult opplegg, eller hva?

Les om da jeg hadde min egen meny på Rôtisserie

Les om kjøttbollerestauranten Balls & co. i London.

 

The post Kjøttbolle-bonanza i Oslo appeared first on Helleskitchen.

Hija de Sanchez i Oslo

$
0
0

Forrige helg var det ekte meksikanske aften i Oslo. Det ble hverken servert fredagstaco eller meksikansk gryte. Derimot flommet Palmen på Grand Hotel over med Coronas, tacos og mezcal.

Jeg var invitert av den Meksikanske ambassaden i Oslo og Grand Hotel for å være med på denne spesielle happeningen. Rosio Sanchez, tidligere dessertkokk på Noma og nå innehaver at to tacosteder i København hadde en gjesteopptreden i Oslo der hun og hennes team lagde mat sammen med kjøkkensjef på Grand Hotel Marcos Scorza.

Rosie Sanchez.

Rosie Sanchez.

Først fikk jeg smake mezcal for første gang i mitt liv. Jeg var fast overbevist om at jeg ikke likte det, men bartender Roman klarte å overbevise meg glatt. Tre herlige mezcal-cocktails ble servert meg i den nyoppussede baren Othilia som ligger i forlengelsen av resepsjonen og Palmen på Grand Hotel.

Bartender Roman på O

Bartender Roman på Othilia Bar på Grand Hotel i Oslo.

The Tobacco Road (laget på Mezcal, Cynar og hvit sherry)

The Tobacco Road (laget på Mezcal, Cynar og hvit sherry)

All Bets Are Off (Mescal, Dolin vermut, gul Chartreuse, grapefrukt)

All Bets Are Off (Mescal, Dolin vermut, gul Chartreuse, grapefrukt)

The Grand Saint (Mescal, agavesirup, lime)

The Grand Saint (Mescal, agavesirup, lime)

Coronas!

Coronas!

Så kommer vi til selve menyen som serveres i Palmen. Hele restauranten er full av gjester som har booket bord for denne spesielle aften. Mange har dresset seg opp i fargerike kjoler og blomster i håret. Her er det Viva Mexico for alle penga!

Tilbehør til rettene.

Tilbehør til rettene.

Ambassadøren ved den meksikanske ambassaden i Oslo, Luis Javier Campuzano Piña ønsket velkommen til festkveld og fortalte også at tacoen står på UNESCOs verdensarvliste. Det visste jeg ikke.

Ceviche av reker.

Ceviche av reker.

Forretten er en nydelig ceviche av reker. Den er perfekt syrlig av lime og riktig balansert med chili, løk, tomater og koriander. I bunnen ligger en deilig avokadokrem.

DSCF3236

Los tacos.

Chef Marcos Scorza forklarer rettene

Chef Marcos Scorza forklarer rettene

DSCF3254Hovedretten er en tacotallerken med 6 forskjellige tacos komponert av Rosio Sanchez og Marcos Scorza. Den består av tre norske tacos og tre meksikanske:

1. Kongekrabbe med spicy avokado, habanero og koriander. 

1. Kongekrabbe med spicy avokado, habanero og koriander.

2. Villaks med salsa verde, syltede agurker og revet pepperrot.

2. Villaks med salsa verde, syltede agurker og revet pepperrot.

3. Reinsdyr med spicy ostesaus, løk og koriander.

3. Reinsdyr med spicy ostesaus, løk og koriander.

4. kylling mole (med over 30 ingredienser der hovedingrediensene er sjokolade og flere typer tørkede chili)

4. kylling mole (med over 30 ingredienser der hovedingrediensene er sjokolade og flere typer tørkede chili)

5. Carnitas. Fantastisk langstekt svinekjøtt.

5. Carnitas. Fantastisk langstekt svinekjøtt.

6. Chicaron laget på sprøstekt torskeskinn.

6. Chicaron laget på sprøstekt torskeskinn.

Let's fold and eat!

Let’s fold and eat! Taco er fingermat.

DSCF3257

I Palmen var det lett å se hvem som hadde kjennskap til hvordan men spiser taco og ikke. Mange brukte kniv og gaffel. Det er jo litt upraktisk, da.

Til dessert fikk vi mini-churros med lakris og frysetørkede blåbær. Sopaipilla med sjokoladekjerne og limesyrlig avokadokrem.

Jordbær til å dyppe i krem. Bonusdessert.

Jordbær til å dyppe i krem. Bonusdessert.

DSCF3273

Sopaipilla

DSCF3279

Churros.

DSCF3287

Marcos Scorza, Rosio Sanchez og den meksikanske ambassadøren i Oslo, Luis Javier Campuzano Piña.

The post Hija de Sanchez i Oslo appeared first on Helleskitchen.

Maaemo – Norges beste restaurant

$
0
0

Dette skulle handle om gårsdagens måltid på Maaemo (og det skal det fremdeles), men det skal handle om mye mer. Det er på tide å ta de ekte matsnobbene.

Da Michelinstjernene ble delt ut i februar fikk Norge sin aller første tre-stjerners restaurant. Maaemo, som fikk to stjerner på en og samme gang i 2012, seilet opp som en av to restauranter i Norden med full pott i Michelinsystemet.

Hva skjer da? Kritikken hagler om matsnobberi, overprisede keiserens-nye-klær-måltider, tørris og billige teaterknep.
En venn av meg, Per Borglund, redaktør for Mat fra Norge og dermed mer enn normalt opptatt av mat, høvlet nærmest ned maten på Maaemo uten selv å ha spist der. Han slakter konseptet med jåleri og han ser på slike restaurantbesøk som sløsing av både tid og penger. God mat er for ham pannestekt skrei, raspeball og elgkarbonader. Jeg er enig i at dette er god mat, men å sammenlikne det opp mot Michelinrestauranter av Maaemos kaliber blir ikke bare dumt, men fordummende. Det blir som å sammenligne en Ferrari og en Opel. Bil er bil.

La meg ta deg med på min første matopplevelse på Maaemo. Det var i 2012, rett etter at de var tildelt to Michelinstjerner. Vi hadde noen måneder før besøkt Noma i København og blitt blåst i bakken av den fantastiske opplevelsen. På Maaemo var opplevelsen litt mer neddempet for vår del. Det var godt, for all del, men totalopplevelsen var at det var mer show enn trøkk i rettene. Granbar og tørris var tilstede. Det samme var også 3D-effekt på retter der du ser havbunnen i et glassrom under østersen for å forsterke følelsen av sjø. Men dette er fire år siden. Maaemo fremsto som søkende, men ikke helt i mål.

Esben Holmboe Bang med bilde laget av Danny Larsen. En gave etter at Maaemo fikk tre Michelinstjerner.

Esben Holmboe Bang med bilde laget av Danny Larsen. En gave etter at Maaemo fikk tre Michelinstjerner.

Vi var tilbake på Maaemo i går i anledning Eriks 50-årsdag. Vi har lenge hatt lyst til å prøve Norges beste restaurant igjen, især etter å ha spist på mange av verdens beste restauranter de siste årene. Det vi opplevde i går var noe som vil følge oss lenge. Det var et helstøpt måltid med perfekt service. Porsjonene var perfekte (og det er en kunst å få til med 20 retter), progresjonen riktig og maten hadde skikkelig trøkk. Rettene var norske og frembrakte minner. Vi fikk rett og slett norsk mat. Og hvor får du ellers norsk mat? Veikroer serverer kjøttkaker og karbonader. Ferger serverer sveler og lapskaus. Bondeheimen serverer fårikål i sesong og alle restauranter serverer norsk julemat i månedene før høytiden. That’s it! I går fikk vi både potetlomper, vafler, rakfisk og rømmegrøt. Jordbær med fløte ble også servert. Det kan da ikke bli mer norsk enn dette.

Les om hvordan mater er på verdens beste restaurant, Osteria Francescana.

Les Eriks intervju med Massimo Bottura fra Osteria Francescana her.

Jeg berømmer kokker som tar fatt i tradisjonskosten vår og fornyer den. Vi har hatt så fordømt lite stolthet for maten vår og ingen har turt å ta fatt i ”problembarnet”. Har vi noe å være stolte av? Klart vi har! De siste årene har vi berømmet lokale råvarer og gitt dem utmerkelser for det ene og det andre. Det er supert og på tide. Vi sitter faktisk midt i et enormt delikatessefat av råvarer i det langstrakte landet vårt. Det har Maaemo – med danske (!) Esben Holmboe Bang i ledertrøya, skjønt. Råvarene kommer fra Østmarka, Ekebergåsen og Oslofjorden. Kamskjellene kommer fra Frøya og mahognyskjellene fra et sted nær Lofoten. De er håndplukket, akkurat som blomstene fra Sørenga.

L1220030

Så hvorfor er det folk som må ”hate” når noen prøver å få råvarene våre til å skinne? Fordi det koster. Ja, det koster å spise et måltid på en restaurant i Maaemo-klassen. 2500 kr per person bare for maten, faktisk. Men er dette dyrt? Vi har ingen problemer med å spa opp tusenvis av kroner for en fotballkamp med favorittlaget vårt, en konsertopplevelse med et kult band eller et maratonløp i New York. Men vi klarer ikke å se at det å ha en helaften (ja, det tar opp mot fem timer å gjennomføre et måltid på Maaemo) er en tilsvarende opplevelse. Det måles i å bli mett eller ikke bli mett. Restauranter som Maaemo handler om så mye mer enn det. Det er ”hele pakka”: Den upåklagelige servicen, de naturlige og informative samtalene med de ansatte, vinen, juicen, belysningen, stemningen.

Les Eriks intervju med Esben Holmboe Bang her.

Det å iaktta den perfekte dansen mellom servitørene som svinger seg ned vindeltrappen med fulle brett og samtidig observere hvordan de andre trekker seg tilbake for å gi plass er som å se en ballettforestilling på Den Norske Opera. Hvert bord får opp mot 20 serveringer i løpet av et måltid, så dette pågår i ett sett.

På kjøkkenet ropes det ut kommandoer klart og tydelig. Det ropes ”Yes, Chef” og alle vet hva de skal gjøre. Pirkearbeid med å legge små søte engsyreblader på et stykke kamskjell skjer på en stasjon. Et annet sted plasseres spiselige blomster stødig på et stykke nyfanget makrell fra Oslofjorden. Det er mange mennesker i sving for at du skal få en kveld å huske for resten av ditt liv – ikke bare smaksmessig, men estetisk og kulturelt. Det vi opplevde i går var en vandring gjennom norsk sommer på sitt beste, et innblikk i Esben Holmboe Bangs barndomsminner, en reise i de beste råvarene Norge kan tilby i sesong og ikke minst eksepsjonell kokkekunst. Dette er bare maten. I tillegg til dette har vi drukket viner og juice som er skreddersydd til slik mat. Når vi attpåtil får plettfri service og en av de fineste sommerkveldene med knallrund måne, mener jeg at vi ikke har sløst med pengene. Vi er ikke matsnobber. Vi er opptatt av de gode opplevelsene. Så hvem er de egentlige matsnobbene? Etter min mening er dette folk som ikke vil tillate at tradisjonsmaten vår blir oppgradert. De som ser på kokkekunst à la Maaemo som bortkastet tid og penger. De som fornekter at gastronomi kan sidestilles med kunst på samme måte som fotball eller stadionkonserter. Ja, de vil jeg tillate meg å kalle snobber.

L1210974

«Dansen» er igang.

For den som er interessert i å se hva vi spiste i går kommer nå denne bildekarusellen med bilder og tekster. (For de som abonnerer på mitt nyhetsbrev: Dere må gå inn på helleskitchen.org for å se bildekarusellen. Den vises ikke i nyhetsbrevet).

Brut Rèserve, Charles Heidsieck Champagne. Varm kjeks med kantarellkrem og stekte kyllingvinger. Smaken bare varer og varer. Kremmerhus med karamelisert gjær og røkt løyrom. Grønnsaksterte med fennikel, grillet ung-hvitløk og skogsmaur. Norsk taco: Potetlompe med kongekrabbe fra Finnmark, tare og mjød brygget på svarthyll. Rakfisk: Fermentert fjellørret med grillet purre og saus laget på hjertesalat og garum. En fantastisk måte å servere rakfisk på – en av de norske råvarene jeg setter aller mest pris på. Kuskjell (mahogany-skjell) fra Nordskot med sjøgress og norsk shitakesopp fra Telemark. Vi får se de deilige kamskjellene fra Frøya som vi senere skal spise. I går valgte jeg juicemenyen på Maaemo (ikke frivilig, men pga en pågående antibiotikakur). Det var en opplevelse i seg selv. Jeg savnet ikke vin et sekund. Alle juicene er spesiallaget på huset og passet som et skudd til hver av rettene. Sake Gonin Musume, Terada Honke, Katori Japan og juice av umodne plommer fra Hardanger med norsk mynte. Signaturretten til Maaemo i en forenklet og raffinert versjon.  De har kastet ut alt "nipset" og fått inn keramiker Anne Husnes til å spesiallage serviset som alle rettene serveres på. Det var lurt. Retten er Emulsjon av rå østers fra Bømlo med varm blåskjell- og dillsaus. Blåskjell- og dillsaus legges over lokket på østersretten. Vin og juice til neste rett: Terra de Cuques, Teroir al Limit 2013, Priorat, Spania. Juice: Hvit ripsjuice. Esben Holmboe Bang serverer selv ved bordet. Her øses husets egen kombucha over rå kamskjell med rips og rogn. Høyrøkt skorsonerrotkrem under. Kamskjell. Perfeksjon. Eplejuice søtet med høyrøkt sukker til meg og pæresider til Erik: Poiré Granit. Eric Bordelet 2014, Normandie, Frankrike. Kamskjell grillet i eget skall servert med epler, sellerirot og nydelige engsyre-blader. Kunst på et fat. Pære- og fennikeljuice. Riesling von der Fels, Keller 2014, Rheinhessen, Tyskland. Lettsyltet makrell fra Oslofjorden med sommerblomster og ramsløkolje fra Ekebergåsen. Hver bit smaker som norsk sommer. Blomstene har forskjellige smakstoner og retten er så deilig og vakker og man vil nesten ikke spise den av den grunn. Blomstene får de fra Sørenga, fra en mann som kommer med sykkelen sin og leverer blomstene mot at han får matavfall til kompost. Hveteøl fra danske Bøgedal og nypejuice til meg. Nypejuicen står perfekt til neste rett. Vi skal over til nok en klassiker: brød og smør. Smør laget på geiteyoghurt. Nybakt brød laget på nymalt hvetemel, salt og vann. På Maaemo baker de kun hvetebrød når kornet er ferskt. På vinteren bruker de fjorårets poteter. Kjøkkenet på Maaemo. Alle har sine oppgaver. Esben Holmboe Bang. Etterhvert som bordene har fått sine retter markeres de som "levert". Kamskjell grilles i sitt eget skjell. Juice på hagebær (mye solbær) og hvitvin med valnøttpreg fra Côtes du Jura Chardonnay, L'Autrefois, Jean Francois Ganevat 2011, Frankrike. Rømmegrøt laget på Rørosrømme med revet røkt reinsdyrhjerte og smør med plommeeddik. Solbærsaft og grøt. Hvor norsk er ikke det! Juice laget på kirsebær og rødbeter. Morey-Saint-Denis 1er Cru les Ruchots, Domain Arlaud 2006, Burgund, Frankrike. Biodynamisk grønt fra Bergsmyrene med svarthyll. Rått oksekjøtt fra Trøndelag med fermentert hvitløk og vinaigrette laget på røkt beinmarg. En liten håndfull kjøtt blandet med rikt fett er mer enn nok til å få dette til å føles som en stor hovedrett. Det er så kraftig på smak at det nesten er ubeskrivelig. Svarthyllen gjør at kjøttsmaken blir mer konsentrert. En deilig, rik rett og juicen skjærer perfekt igjennom retten med sin deilige syrlighet fra kirsebærene. Dette er nok en gang et perfekt eksempel på et gjennomtenkt juicevalg. Flott aftensol over Barcode. Bonusrett denne kvelden er Esbens egen barndommsdrøm. Bitte-bittesmå nypoteter tilberedet i saltet smør og et skum av vellagret ost fra Hitra. Han har alltid drømt om å kunne servere en rett med bare saus og poteter, da det er noe av de beste minnene han selv har fra barndommen. Jeg kunne ikke være mer enig. Jeg blir dratt rett tilbake til mormors landlige kjøkken i Ølstykke (Danmark) og hennes deilige hjemmelagde sauser og nyhøstede poteter fra egen mark. Poteter og saus. Ny rett f.o.m. i går. Sherry East India Solera, Lustau, Spania. Blåbær- og morelljuice til neste rett. Nitrofryst Kraftkar fra Tingvoll med syltet og tørket svart trompetsopp fra Østmarka. Snakk om å smelte på tunga. En genial osterett. Riesling Spätlese Marineburg, Clemens Busch 2013, Mosel, Tyskland. Jeg får jordbærsoda til. Jordbærdrøm! Økologiske jordbær og roser med søt fløte og jordbærbrus. Norsk sommer så det holder. Jordbærbrus. Hasselnøttmelk med lønnesirup. VInsanto del Chianti Classico La Chimera, Castello Monsanto 2005, Toscana, Italia. En av klassikerne: Iskrem laget av brunet Rørossmør, kaffe og hasselnøtter. Selvsagt med noen deilige striper brunet smør over isen. Flytende vaffel med urter fra Bøverdalen. Brunosterte til kaffen. I all vår begeistring glemte jeg å ta bilde av  "sjokoladen" som var laget på bokhvete og tørket jordbær. Haps, den bare forsvant ned i magen. Kaffen er selvsagt fra Tim Wndelboe. Chorongi Nyeri fra Kenya.

 

 

The post Maaemo – Norges beste restaurant appeared first on Helleskitchen.


Oslos flotteste butikk?

$
0
0

På Frogner skinner solen litt ekstra om dagen. Vi har nemlig fått en ny butikk. Juels 33 er egentlig ikke ny, for den åpnet i november, men hver dag oppdager folk den lille perlen i krysset Colbjørnsens gate og Niels Juels gate. Med kjedebutikker som Kiwi og Coop, som fyller for mange kvadratmeter på Frogner, er det deilig med en butikk som selger fristende kvalitetsvarer og hvor du attpåtil får upåklagelig service.

Edip Buga.

Edip Buga.

Edip Buga er eier og daglig leder sammen med nevøen Ali Nayil Buga. De har vunnet tilbake de gamle kundene fra glansdagene til Gulden –  grønnsaksbutikken som lå i det samme lokalet tidligere, men også fått en skokk nye kunder.  Juels 33 er en butikk designet av Edip.  Han kjente ikke til strøket fra før, men ville lage en nærbutikk for lokalbeboerne, et sted for gode råvarer og god service.

– Det er så herlig, kundene kjenner hverandre for de prater med hverandre i køen. Det er god stemning hos oss, sier Edip. – Nye kunder kan komme innom på en søndag, fordi andre butikker er stengt og de må ha matvarer, men så er de så fornøyde at de kommer tilbake onsdag igjen. Sånt er veldig hyggelig.

Herlige bringebær.

Herlige bringebær.

Edip har erfaring som bartender og servitør. Han jobbet på Café Sjakk Matt i ti år og har derfor lært alt om å yte god service og kundebehandling. Edip har bodd i Norge siden han var fem år gammel. Opprinnelig er han fra Tyrkia, og foreldrene hans bor der. – Der jeg kommer fra er vi vant til å yte god service. «Kunden er ditt levebrød», sier vi. Og det er ikke mange steder i Oslo hvor man fremdeles kan høre «De» når man som kunde blir tiltalt. Det er nok noe den eldre generasjon på Frogner liker. Dessuten tar Edip og de andre i butikken seg tid til å prate med kundene. De spør hvordan du har det. De ser deg.

Bla deg igjennom bildene og se de lekre varene du får utenfor butikken.

Klikk for å vise bildefremvisning.

 

Kvalitet på varene er viktig for Edip og gutta hos Juels 33. Annenrangs nektariner som selges billig vil han ikke ha i butikken sin. – De er for dårlige og har for lite smak. Selger jeg dette vil ikke kunden komme tilbake.

Derfor tar han kun inn produkter – hovedsakelig norske produkter hvis mulig, som er tipp topp kvalitetsmessig.  Kun det beste og varer som er modne når de naturlig er modne skal selges i butikken hans på Frogner.

Å handle hos Juels 33 er en inspirerende affære. Du blir sulten og du får idéer til spennende middager. Det kan jeg garantere deg.

Å handle hos Juels 33 er en inspirerende affære. Du blir sulten og du får idéer til spennende middager. Det kan jeg garantere deg.

– Noen bruker et kvarter på å sette opp butikken sin. Vi kan bruke opp mot to timer på å få den fin og klar.  Alt ligger i detaljene. Edip, som tidligere drev en lignende butikk i Kongsberg, hadde lyst til å lage en butikk som ikke var lik noen annen. Han har alltid ment at mørke farger gjør det ekstra koselig og fremmet varer mer enn andre farger. Derfor fikk han håndverkere til å lage mørke hyller slik at de grønne grønnsakskassene glir bedre inn i interiøret. Alt er nøye planlagt for at du som kunde skal se varene på penest mulig måte. Rundt omkring står pene kurver med fristelser. Små håndskrevne skilt sier ikke bare hva kassen inneholder, men også tips til hvordan bruke grønnsaken. Noen har også næringsinnhold. – Folk er opptatt av sunnhet, og ser de at disse nøttene inneholder kalsium, tar de kanskje med seg det og bruker det i matlagingen, sier Edip.

DSCF4039

Butikken har et imponerende utvalg av deilige, friske grønnsaker og frukt. Her får du sorter du sjelden eller aldri før har sett i Oslo – især på Frogner. Du kan få Piementos de Padron, tomatillo, fersk jalapeno og mye mer. – Dette er varer vi ikke tjener noe på å selge, men vi synes det er viktig å ha dem i butikken for at kunden skal kunne få tak i dem og prøve nye ingredienser.

Slik tilbereder du pimientos de padron.

Lage salsa av tomatillo? Oppskrift får du her.

Nå på sommeren bugner butikken av flere sorter bringebær, rips, solbær og blåbær. Den er også en av få i strøket som selger norske kantareller. De norske rotfruktene har også begynt å komme: Neper, beter (polkabeter og gulbeter i bunt) og knalloransje gulrøtter. De ligger nøye plassert i kurvene sine på utsiden av butikken. Og apropos kurver: Handlekurvene er ikke de samme, trøtte plastkurvene du får på super’n. (De har noen av disse også for kunder som skal handle stort). Disse er laget av metall og kurvmateriale. Fornemmelsen av en markedsdag i Provence er lett å spore. – De koster masse i innkjøp, men kunden vil få en koseligere opplevelse, derfor bestilte jeg inn disse, sier Edip.

Søte lapper forteller deg hva råvaren inneholder av vitaminer og mineraler.

Søte lapper forteller deg hva råvaren inneholder av vitaminer og mineraler.

Inne i butikken får du alt av nøtter og kjerner i løsvekt. Sjokolade og tørkede frukter ligger i små kurver. I hyllene får du eksotisk krydder som er vanskelig å oppdrive andre steder. Ras-el-hanout er et av mine favorittkrydder. Dette er en marrokansk krydderblanding som jeg elsker å bruke sammen med bulgur eller ris. Falafel-krydder har de også. I kjøledisken får du oster, egg og andre basisvarer. I disken ligger fristende oliven, fylte pepperfrukter og fersk fetaost. Edips søster Esme lager sin egen tzatziki, og kundene elsker den. – Hun er på ferie nå og kundene savner den. Hun kan bruke opp mot to dager på å få den perfekt, sier Edip.

Bra deg igjennom bildene og se litt av det fristende utvalget inne i butikken her:

Klikk for å vise bildefremvisning.

De lekre hyllene inne i butikken er fylt med kvalitetspasta, herlige pastasauser, te fra produsenter du ikke ellers finner og asiatiske varer. I kjøleskapet kan du plukke med deg Tøyen Cola, appelsinbrus fra San Pellegrino eller eksotiske brus fra Jarritos (brusen du får på burgerbaren Munchies i Skovveien også). Du får maltbrus, ingefærøl og kokosvann. Gå på oppdagelsesreise i kjøleskapet og ta med deg drikke du aldri før har drukket. Fryseskapet har både filodeig og kvalitetsis fra Kulinaris.

Det jobbes kontinuerlig i butikken. Sammen med nevøen Ali, Mustafa og Senol (vikar)  sørger Edip for at butikken alltid er fylt med varer av beste kvalitet.

Du skal handle med stil hos Juels 33.

Du skal handle med stil hos Juels 33.

En av de tingene jeg personlig setter mest pris på å handle er ferske urter. Selvsagt har de alle klassikerene i potter, men de har også bunter av bladpersille, mynte og koriander. Dette er urter som smaker så mye mer enn de som finnes i potte. Dessuten er Juels 33 en butikk du blir inspirert av. Du får lyst å gå hjem å lage mat etter å ha handlet her. En pastarett med gul squash, ristede pinjekjerner og bladpersille, kanskje? Eller en nydelig rett laget av bakte rotfrukter og smuldret fetaost og mynte? Alt dette kan du enkelt lage etter en tur hos Edip og gjengen. Og blir du fristet til dessert, kan du plukke med deg sjokoladepålegg fra Summerbird eller modne fiken.

DSCF4035

De har også et imponerende utvalg av trøffelprodukter. Hvit trøffelkrem på tube smaker fantastisk utblandet med ricottaost på en deilig kjeks. Og selvsagt finner du kjeks fra eksklusive produsenter i hyllene her. Det samme gjelder spennende syltetøy til osten.

Men hva er det neste for gutta på Juels 33? Jo, de skal åpne en butikk til. – Den skal være større. Dessuten skal den ha kafé med hjemmesmurte baguetter og børek. Hvor det blir, er ikke klart ennå, men det blir definitivt i strøket. – Et slikt konsept passer inn på Frogner, og kun her, avslutter Edip Buga.

Følg Juels 33 på Instagram: Juels_33_kolonial  eller på Facebook.

The post Oslos flotteste butikk? appeared first on Helleskitchen.

Spis deg verden rundt på Øya!

$
0
0
Spis deg verden rundt på Øya!

Husker du at jeg og Erik reiste verden rundt for noen måneder siden? Nå kan du smake noen av rettene vi fant på vår vei!
Etter å ha reist hele jorden rundt tropper Rømmen nå opp på Øyafestivalen i Oslo. Med seg i sekken har Rømmen oppskrifter fra den store turen. Erik og jeg reiste verden rundt sammen med Rømmen denne våren. Resultatet kan du se på Øyafestivalen. Her får du muligheten til å smake flere av rettene fra det store utland.

Les mer ...

Kastanjene dør i Bygdøy allé, men BA 53 blomstrer

$
0
0
Kastanjene dør i Bygdøy allé, men BA 53 blomstrer

Vi var spente. Hvem flytter inn? I fjor satt Erik og jeg på verandaen og fulgte med. Egon var heldigvis borte og nye krefter skulle starte restaurantkonsept i samme lokale. Kari Innerå var damen bak det nye stedet i det flotte bygget i Bygdøy allé 53 på Frogner. I slutten av august 2015 åpnet BA 53 – nabolagets aller nyeste tilskudd på restaurantfronten.

Les om mitt første besøk på BA53 her.

Det siste året har vi både besøkt restauranten, den glimrende uteserveringen ut mot Bygdøy allé, drukket utallige kopper kaffe og spist mengder av Affogato i kaféen deres (byens beste softis med espresso) og drukket en god del drinker i baren laget av en av byens aller beste bartendere, Sondre Kasin og spist barmat.

Les mer ...

I dag kan HIMKOK bli kåret til verdens beste bar

$
0
0
I dag kan HIMKOK bli kåret til verdens beste bar

For et par måneder siden sprakk nyheten om at HIMKOK i Oslo hadde havnet på den prestisjefulle listen, ”The World 50 Best Bars” under et arrangement i New Orleans. Foreløpig er denne listen ikke rangert, men i kveld vil rekkefølgen bli offentliggjort.

HIMKOK er kjent for å være innovative og har en stall av meget talentfulle bartendere. En av HIMKOKs bartendere er Antonio Navares som nylig stilte i World Class Global Final i Miami der han kjempet om tittelen om å bli verdens beste bartender.

Les mer ...

Hanky Panky, tango og grillet okse

$
0
0
Hanky Panky, tango og grillet okse

Jeg husker for noen år siden. Min tidligere kollega Cecilie og jeg var deltakere i første sesong av Norges Grillmester på TV2. Vi fikk en oppgave som vi skulle løse: Lag en argentinsk BBQ-tallerken. Even Ramsvik var gjestedommer og vi ante ikke hva argentinsk mat besto av foruten oksekjøtt, som var en åpenbar ingrediens da den allerede var utgangspunktet for oppgaven. Shit! Dette har vi ikke mye peiling på, tenkte vi.

Les mer: Da Even Ramsvik var gjestedommer i Norges Grillmester.

Les mer ...

I fyr og flamme med Gregory Paul

$
0
0
I fyr og flamme med Gregory Paul

I går var jeg på et flott arrangement i regi av den franske kjøkkenprodusenten Mobalpa. Jeg pusser opp kjøkken om dagen og er så ubeskrivelig lei av takeaway-mat og knekkebrød. Derfor er det ekstra hyggelig å bli invitert på middag og det inne i en kjøkkenbutikk. Dette var ikke en hvilken som helst middag heller. Selveste ex-kjøkkensjefen på legendariske Bagatelle og streng Masterchef-dommer Gregory Paul sto bak grytene. Dessuten hadde partyfikser Ronnie Ottem stått for dekor og opplegg.

Les mer ...

Bondens Markeds store julemarked i Oslo

$
0
0

Blir det snø til jul? Det er fremdeles usikkert. Men det som er sikkert er at Bondens marked kommer til Valkyrie plass i hele fire dager før jul.

Markedet bugner av herlig julemat fra stolte produsenter. Du kan finne flotte gavepakker med spennende og deilig innhold. Noen av landets beste oster ligger ferdig modnet. Utvalget av spekemat og julepålegg frister til en deilig julefrokost.

På Valkyrie plass på Majorstuen i Oslo finner du alt du trenger til høytidsdagene. Ikke bare får du mat av svært høy kvalitet og smak, du vil også kunne plukke med deg deilige, spiselige julegaver til de som setter pris på det.

l1040602

Hele 37 utstillere tar med seg de flotteste varene sine i tidsrommet 14.-17. desember. Noen er der alle dager, mens andre er der kun én, to eller tre dager, så vær oppmerksom på informasjonen i teksten gitt fra hver produsent.

Det er mulig at produsentene går tomme for varene sine fortere enn du klarer å komme deg til markedet. Vær derfor tidlig ute med julehandelen din for å være sikker på at du får akkurat det du ønsker deg.

I dagene fremover vil vi presentere retter du kan lage i juledagene. Ingrediensene til rettene finner du på Bondens Marked under det store julemarkedet.

Nedenfor får du full oversikt over hva de forskjellige produsenten har med seg på det store julemarkedet på Valkyrie plass den 14.-17. Desember. Allerede nå kan du begynne å planlegge innkjøpene dine.

• 4 dager • 37 utstillere

Bondens Marked julemarked 14. – 17. Desember, Valkyrie plass

l1040652

Anitas sjømat (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Anitas sjømat
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Her finner du et imponerende utvalg røkte og gravede fiskeprodukter.
Sørg for å kjøpe med deg røkt blåkveit, røkt laks, gravlaks, røkt hval, tørrfisk, lutefisk, fiskekaker eller laksetartar. Du kan også kjøpe pepperrotkrem og sennepssaus hos Anitas sjømat på Bondens Marked. Sennepssaus og gravlaks passer sammen som hånd i hanske, og du får begge deler hos Anitas sjømat. Hun vil også ta med seg boknafisk til julemarkedet.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040574

Anne Karins Snadder (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Anne Karins Snadder
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Hvis det ikke blir for kaldt i været tar Anne Karin med seg både andeegg og kalkunegg til julemarkedet. Det er ikke så ofte man kommer over slike egg, så disse bør du prøve. De er perfekte å bruke i en fløyelsmyk eggerøre til spekematen eller røkelaksen.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Hun tar også med seg drops, sennep, syltetøy, marmelader og ikke minst den deilige kirsebærsausen som du kan bruke på riskremen til jul. Portvinsgeléen er allerede en klassiker og den passer perfekt til fugl. Savner du sommeren? Da bør du sikre deg et glass markjordbærsyltetøy. Du finner også et utvalg med deilige skjønnhetsprodukter og nybakte sveler.

l1040504

Skott gård nordre (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Skott gård nordre
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Skal du ha en spennende gløgg til jul? Plommegløggen fra Skott gård kan drikkes både varm og kald. De flotte flaskene kommer også i fine gavepakker. Foruten plommegløgg får du også den anvendelige hylleblomstsaften som man kan blande med farris eller prosecco som en deilig aperitiff. Du kan kjøpe ripssaft, rosenrot, svarthyllsaft, stikkelsbærsaft med mer. Deilige glass med plommesyltetøy selges også.

Klikk for å vise bildefremvisning.

I samarbeid med serbiske Anika har Skott gård nordre brukt fire år på å utvikle en egen isvin laget på isplommer. De har også en egen hylleblomstvin. Disse alkoholholdige produktene selges kun fra gården og ikke på Bondens Marked.

Eiker gårdsysteri
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Eiker kommer med sine prisbelønnede oster til årets julemarked. Sørg for å sikre deg
Camembert, Berbrie (Brie) Eventyrost (Hvit Eiker m/grasløk fra Eventyrsmak), Hvit Eiker m/karve, Mutschli, Sundvoldenost, Gruveost, Tilsiter og Holtefjell i 3 modningsgrader.
I tillegg tilbyr Eiker gårdsysteri en del gavepakninger pluss gaveposer hvor kunden kan legge i det de ønsker.

l1040530

Eventyrsmak (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Eventyrsmak
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Hos Eventyrsmak finner du nybakte brød, deilig flatbrød, lefser, et imponerende utvalg syltetøy, geléer, kjeks til ost og alt du trenger av julekaker. De har også flotte poser med hjemmelaget konfekt som er fine å gi bort i gave. Men sørg for å kjøpe en pose til deg selv også.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040516

Øvre Bakken gårdsmat (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Bakken Øvre gårdsmat
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Bakken Øvre er kjent for ribben sin. Den får du på julemarkedet på Valkyrie plass. Sørg for å være tidlig ute for å sikre deg en av de beste ribbene som er å oppdrive.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Det samme med medisterkaker, medisterpølse, den kjente pultosten, indrefilet av gris, kokt og røkt juleskinke og karbonader. Du får også Bakken Øvres deilige julesylte.

Bosheimsmarken
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Hold vinterforkjølelsen på avstand. Her får du helsekost i form av reinrot.

l1040494

Brimi sæter (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Brimi Sæter
(De er på Bondens Marked den 16. Og 17. des)
Deilig ribbe, kalvekjøtt, medisterkaker, lammerull, kalverull, medisterpølser, flatbrød og fristende tynnlefser finner du her. Du får også Sæterost som vant gull i NM i gardsost. Smør og pultost er også en del av det flotte utvalget hos Brimi Sæter. Her kan du dessuten finne gaver til den som har sansen. De flotte gavepakkene bugner av deilige produkter.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040500

Dyre gård. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Dyre gård
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Hva med en deilig most til julematen. Eplemost passer perfekt til juleribbe enten i glasset eller som en del av dampingen.
Hos Dyre gård får du også kjøpt tørkede epleskiver, eplemos fra egne epler og bringebærsyltetøy fra Søndre Bjerkerud. Flotte gavepakker er hyggelige å ta med i juleselskapet. Mange glemmer å tenke gode alkoholfrie alternativer til julematen, så her kan du score noen ekstrapoeng hos vertskapet.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040591

Lefser (Foto: Helle Øder Valebrokk)

 Godt og Hjemmelaget
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Lefser hører julen til. Hos Godt og Hjemmelaget får du deilige mandelpotetlefser til rakafisken, krinalefse (nordlandslefse) og tynnlefser med tre forskjellige fyll. De er farlig gode, så sørg for å sikre deg flere pakker.
Hvilken av disse blir din favoritt? Tynnlefse med smør, melis og kanel? Tynnlefse med smør, melis, rømme? Eller hva med konfektlefsen med smør, melis, kanel og fløtemysost?

l1040625

Grini har kransekakeproduktene (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Grini hjemmebakeri
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Kransekaker hører julen til. Hos Grini hjemmebakeri får du praktiske pakker med stenger eller hele ringer. Du kan dessuten kjøpe nøtteroser og smell bonboner til festkaken.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040656

Haugen gardsmat (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Haugen gardsmat
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Hva med å gi et fenalår i gave? Fersk hjortekjøtt og pinnekjøtt av lam (røkt og urøkt), pølser samt julepålegg som lammerull og sylte finner du hos Haugen. Den deilige gardspatéen er en selvfølge på julebordet. Engelsk bacon og tørrsaltet bacon i verdensklasse er som alltid tilgjengelig i teltet hos Haugen.

l1040658

Flott pinnekjøpt hos Haugen gardsmat (Foto: Helle Øder Valebrokk)

l1040669

Thomas ved Heidal (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Heidal Landbruksprodukter
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Thomas kommer med ribbe fra de kjente motbakkegrisene, elgpølse, sylte, sosisser, julepølser, bacon og selvsagt Norges beste spekeskinke. Du får også ferdig svinestek og elgstek som er sous vide-behandlet i sju timer på 64 grader.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Disse er ferdige til servering eller til å varme lett i oven på lav temperatur. Thomas vil også ta med seg kjøtt fra kvige og kalv samt marmorert kjøtt fra ku. Dette er produkter du bare må sikre deg, for dette er sjelden vare. Hos Heidal får du også alltid en hyggelig prat og gode tips til tilberedning.

l1040544

Helnora honning (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Helnora honning
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Honningene fra Helnora er smaksatt med deilige urter og krydder. Hva med en gurkemeiehonning eller en chilihonning mot vondt i halsen? Honningene er perfekte i en kopp varm te. Du får også flotte gavesett med forskjellige smaker.

l1040510

Loiter hjorteoppdrett (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Løiten hjorteoppdrett
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Hos Løiten hjorteoppdrett får du kjøpt deilige hjorteprodukter og spekepølse. Du får også grillmat i form av hjorteburgere hvis du skulle bli sulten mens du julehandler.

l1040551

Ommang søndre (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Ommang Søndre
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Har du prøvd pinnekjøtt av kje? Her får du flotte produkter som deilige oster: Hvit geitost, gouda og brunost fra ku og geit. Ommang Søndre tar også med grønnsaker. Se egen plansje for det på julemarkedet. Grønnsakene vil ligge tildekket i kasser på grunn av vinterkulden, så spør etter det du skal ha.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040539

Prestholt (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Prestholt Geitestøl
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Hos Prestholt får du geit- og kjeprodukter, flotte geitoster, geitepølse og sjokolade med bær og geitostkarameller.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040558

Rueslåtten (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Rueslåtten ysteri
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Ferske egg, spekeskinke av frilandsgris og fristende oster er utvalget hos Rueslåtten ysteri. Dessuten får du deilig syltetøy med eple og valnøtter. Du kan kjøpe fine gaveesker som er ypperlige å gi bort til jul. På julemarkedet på Valkyrie plass vil de også selge varme toast med egne oster og røkt skinke fra egne dyr.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Hemlaga på Næs
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Hemlaga på Næs har med deilig eplemost, deilig gløgg, varmende toddy og hjemmelagde julekaker slik at du slipper å lage småkakene selv.

Skarvheimen fjellfisk
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Silkemyk rakafisk i forskjellige styrker får du hos Skarvheimen fjellfisk. De har også med med urtepølse av kje og kjepaté.

l1040566

Honning hos Røislien (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Røislien bigård
(De er på Bondens Marked den 17.des)
Vil du at det skal dufte honning i julehjemmet ditt? Kjøp med noen flotte bivokslys. Hos Røislien bigård får du forskjellige varianter av honning, honningsennep og kjærlighet på pinne laget av honning. Den deilige honningen med valnøtter er perfekt til ost.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Mogard gardsmat
(De er på Bondens marked hele julemarkedet)
Her får du kjøpt deilige kjøttkaker, karbonader og elgkarbonader.
Du får også julepålegget: sylte, lammerull, okserull og spekepølse samt gravet laks fra Sjåk.

Skjåk mat
(De er på Bondens marked 14.-16. des)
Fra Sjåk mat får du sylte, rull, kjøttkaker, spekemat og karbonader til juledagene.

l1040636

Sandem gård (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Sandem gård
(De er på Bondens Marked den 15.-17. Des)
Dette er stedet for boerkje. Du kan kjøpe pinnekjøtt av boerkje, surret lårstek, ribbe, frikassékjøtt, bog, koteletter og hele kjelår. Har du aldri smakt kjekjøtt før anbefaler vi deg å prøve det delikate kjøttet. Du vil elske det!

l1040635

Pinnekjøtt av boerkje (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Fars
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Helge kommer med nypresset økologisk solbærsaft. Saften er kaldpresset og pasteurisert opp til 78 grader celsius, deretter tappet direkte på flaske.
Solbær inneholder anthocyan og flavanoler, kjent for betennelsesdempende virkning. Virksomt på så vel sår hals som for å kunne redusere revmatiske leddbetennelser. Disse elementene er følsomme for temperatur, og kunder veiledes til å sette flaskene i kjøleskap også før åpning av flaskene for å stabilisere innholdet.
Helge tar også med fem liters kartonger med eplemost, presset av gamle eplesorter som for eksempel åkerø, gravenstein, haugmann, cox pomona, torstein og andre distinkt smakende epler. Dette gir en meget smaksrik eplemost.

l1040598

Sjødalstrands fabelaktige plommeterter (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Sjødalstrand gård
(De er på Bondens Marked den 16.-17. Des)
Frister det med en deilig plommeterte? Det er lov å jukse i jula, altså. Du har nok allerede nok å henge fingrene i om du ikke selv skal bake terte.
Du får også flotte glass med deilig plommegelé, potetlefser og deilig plommechutney som passer så godt til både ost og kjøtt.

l1040621

Soppgleder (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Soppgleder
(De er på Bondens Marked den 14. og 17. des)
Granskuddpestoen er allerede velkjent i Oslo. Den er deilig på fisk, kjøtt og i en pastarett. De fabelaktige sopproduktene passer godt til julens viltretter. Ta med deg en pose tørket kantarell, traktkantarell, steinsopp eller den mer ukjente sauesoppen. Soppgleder kommer også med kantameller (karameller med kantareller). De smaker eventyrlig godt. Flasken med soppsoya er den perfekte smaksforsterker i en rett eller en saus. Denne er kul å gi i gave til den som har alt, men som trives på kjøkkenet.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040612

Torbjørnrud ysteri (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Torbjørnrud Ysteri
(De er på Bondens Marked hele julemarkedet)
Pepperostene er allerede legendarisk. Den får du i gavepakke med et lite rivjern, perfekt til å rive over en deilig pastarett eller bakte grønnsaker. Torbjørnrud ysteri kommer med både blåmuggosten Blåku og egen cheddar. Den fantastiske fennikelsalamien smelter på tungen og man drømmer seg helt tilbake til Toscana. Til julemarkedet vil også ysteriet selge egenprodusert smør – et meget populært produkt samt produkter fra spælsau.

Klikk for å vise bildefremvisning.
l1040631

Deilig bringebærsaft fra Søndre Bjerkerud. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Søndre Bjerkerud
(De er på Bondens Marked 15. og 17. des)
Vil du ha frosne bringebær til jul, kan dette bestilles på forhånd hos Søndre Bjerkerud. De har masse på lager, men tar ikke med så mye inn til Oslo. Men det du får her er deilige bringebærsafter og blåbærsafter. Noen er ferdige til bruk og noen kan tynnes ut med vann.

l1040587

Trøsvik gård (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Trøsvik gård
(De er på Bondens Marked den 16.-17. des)
Rakafisk må man ha til jul og Trøsvik har rakfisk i tre modningsgrader. Du får mild, lagret og vellagret rakafisk i fine fileter. Den deilige rakafisken er av ypperste kvalitet og er serveringsklar til julebordet.

l1040594

Valdres Kurv (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Valdres Kurv
(De er på Bondens Marked den 16.-17. des.)
De har med seg kjøtt fra boergeit, spekepølser og ferske pølser.

l1040592

Vats gardsmat (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Vats gardsmat
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Fenalår, lammerull, sylte, kokt og røkt lammelår og lammepølser. Dette er det flotte utvalget som Vats gardsmat tar med seg på Bondens Marked på Valkyrie plass siste dag av julemarkedet.

Leiren laks
(De er på Bondens Marked den 15.-17. des)
Hos Leiren laks får du kjøpt røkt og gravet laks og ørret til julebordet.

Svein Bjercke Eidsvoll Verk
(De er på Bondens Marked den 17. des)
Svein kommer med deilig honning fra Eidsvoll.

l1040642

Root and culture (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Roots and Culture
(De er på Bondens marked den 14. og 16. des)
Etter mye julemat kan det være lurt å la kroppen få litt pleie. Roots and Culture selger The Fire of Thor – en rensende drikk laget på vekster fra norske skoger.

l1040640

Helse i hver dråpe (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Epleblomsten
(De er på Bondens Marked den 15. og 16. des)
Epleblomsten kommer med deilig eplemost fra Telemark i flasker og kartong, solbærmost, eplesirup og muligens gløgg.

Til info: Dette innlegget er laget i samarbeid med Bondens Marked Oslo

The post Bondens Markeds store julemarked i Oslo appeared first on Helleskitchen.


Tre lekre juleretter fra Bondens Marked

$
0
0

Julen handler om tradisjoner og tradisjonsmat som lutefisk, rakfisk, ribbe og pinnekjøtt. Alt dette får du kjøpt på Bondens marked under det store julemarkedet på Valkyrie plass den 14.- 17. desember.

Julen handler også om samhold, hygge og familie. Vi møtes, vi spiser og vi koser oss. Selv om det rår kaos i kulissene, er vi avslappet sammen. Kanskje vi skal gjøre noe med dette stresset på kjøkkenet og server noe godt og enkelt? Forretten må jo ikke spises ved bordet. Hva med å samles på kjøkkenet og ta en ”beta” i hånden? Det er uformelt, hyggelig og ikke minst overraskende.

Les mer: Her er komplett oversikt over alle de 35 utstillerne på Bondens marked på Valkyrie plass den 14.-17. desember.

Her ser du varene som jeg tok med meg fra Bondens Marked:

Klikk for å vise bildefremvisning.

På Bondens marked finner du mange produsenter som selger deilig spekemat. Legg spekeskinker, spekepølser, sylte og rull på en fjøl og la selv folk skjære seg en bit.

Thorbjørnrud Ysteri lager en helt fantastisk fennikelsalami som minner om de aller beste fra Toscana. Ta frem tollekniven, legg spekepølsen på fjøla og skjær skiver av den slik at gjestene kan momse. Har du ikke gjester, er denne like god å spise alene når du vil ha litt kos på kvelden.

Server gjerne denne deilige spekematen sammen med et glass ”Hugo”. Dette er en frisk og lett drink laget av hylleblomstsaft og prosecco. Man kan skifte ut proseccoen med kullsyreholdig vann hvis man vil det. l1040710

Spekematfjøl:

Fennikelsalami fra Thorbjørnrud Ysteri
Generell spekemat fra Bondens markeds mange produsenter. Tenk sylte, rull, pølser og spekeskinker. Julepålegget må jo ikke bare være til frokost og lunsj.

l1040703

Slik lager du Hugo:

3 cl hylleblomstsaft fra Skott gård nordre

7 cl prosecco

2 cl kullsyreholdig vann

  1. Ha dette over i et pent glass. Ha gjerne isbiter i for å få drinken ekstra kald.
  2. Pynt med tørkede epler fra Dyre gård. Du klipper et lite snitt i eplene og henger dem på kanten av glasset. Dekorativt.

l1040749Noen liker spekemat, andre liker fisk. På Bondens marked kan du kjøpe alt av røkte og gravede fiskeprodukter. Leiren Laks og Anitas sjømat kommer med dette på årets store julemarked, mens Trøsvik gård og Skarvheimen fjellfisk kommer med deilig rakfisk.

Finn frem flatbrød og legg delikate skiver fisk på disse. Perfekt fingermat!

l1040721

Hvis det ikke er for kaldt i været tar Anne Karins Snadder med de legendariske eggene sine fra ender og kalkuner. Ikke bare er de flotte å se på, de smaker helt fantastisk også. Plommen er kremete og silkemyk. Vanlige hønseegg kan også brukes. Dette er det flere produsenter som selger på Bondens marked under det store julemarkedet på Valkyrie plass den 14. -17. desember.
Server gjerne dette med en deilig plommegløgg til.

l1040755

Gløgg:

Plommegløgg fra Skott gård nordre

Kanelstang

  1. Server gløggen varm eller kald med en kanelstang i hvert glass.

 

Handleliste til forretten:

  • Fennikelsalami fra Thorbjørnrud Ysteri (evt annen spekemat fra de fine produsentene på Bondens Marked)
  • Hylleblomstsaft fra Skott gård nordre
  • Flatbrød fra Eventyrsmak
  • Granskuddpesto fra Soppgleder
  • Røkt blåkveite fra Anitas sjømat
  • Ferdig laksetartar på glass fra Anitas sjømat med røkt laks og rogn
  • 1 boks pepperrotkrem fra Anitas sjømat
  • Kalkun- og andeegg fra Anne Karins Snadder
  • Plommegløgg fra Skott gård nordre
  • Kanelstang

l1040724

Elgsteik uten stress

I jula går man fra selskap til selskap. En dag er kanskje selskapet hos nettopp deg. Hva skal man servere?
Heidal Landbruksprodukter har gjort det enkelt for deg. Thomas har nemlig laget ferdig elgsteika for deg. Ja, han har sous vide-behandlet elgsteika i sju timer på 64 grader. Resultatet er en perfekt mør steik som er rosa i midten. Den kan du servere romtemperert eller varm. Den er lett å varme i ovnen så lenge du skjærer den i skiver og legger den i folie på lav varme i 10 minutter.

I vakuumposen der elgsteika ligger er det masse deilig kraft fra kjøttet. Bruk dette som base til sausen. Har du elgsteik, må du også ha saus med fløte og brunost i.
Ommang Søndre har en nydelig fløtemysost laget på geit og ku som egner seg supert i viltsausen.

Ommang Søndre har også deilige, økologiske grønnsaker. Hva de har med seg til julemarkedet på Valkyrie plass er litt usikkert, men grønnsaker blir det. Til denne retten har vi brukt grønnkål, pastinakk og gulrøtter fra dem. l1040713

Rotfruktene er bakt i ovnen med olivenolje og flaksalt. Prøv med et drag pepperost fra Thorbjørnrud Ysteri over rotfruktene når de er ferdige i ovnen. Denne spesielle osten, som allerede har blitt en klassiker, gir sterk peppersmak til retten.

l1040728
l1040738

Er du usikker på hvordan du skal bruke grønnkål? Den smaker så godt sammen med bacon og sopp. Og bacon og sopp får du på julemarkedet. Haugen gardsmat har deilig tørrsaltet bacon som er perfekt å bruke til denne retten. Den behagelige røyksmaken passer så godt til elgsteika.
l1040717

Soppgleder har et imponerende utvalg av tørket sopp. Vil du ha kantareller, traktkantareller eller fåresopp? Ja, de har det. Men også flotte skiver av tørket steinsopp finner du her. Vi bruker det i retten vår.

Hva passer ellers godt til en slik deilige elgstek? Jo, plommechutney er perfekt tilbehør. Den søte chutneyen kler viltsmaken.
Plommechutney i fine glass (som også egner seg å gi bort i julegave) får du hos Sjødalstrand gård. Klarer du å ikke bli fristet til å kjøpe med en av de deilige plommetertene er du jammen god!

l1040743Slik lager du elgsteikmåltidet:

Dette trenger du til åtte personer:

1 ferdig elgsteik fra Heidal Landbruksprodukter. (Bruk kraften i vakuumposen til sausen)

grønnkål, pastinakk og gulrøtter (eller andre grønnsaker) fra Ommang Søndre

poteter etter ønske

4-6 skiver fløtemysost fra Ommang Søndre

6-7 dl kremfløte

4 ts viltfond eller 1/2 liter viltkraft eller soppkraft

4 einebær, knust

pepper og flaksalt

frisk timian

1 pepperost fra Thorbjørnrud Ysteri

1 glass plommechutney fra Sjødalstrand gård

1 pose tørket steinsopp fra Soppgleder

1 stykke tørrsaltet bacon fra Haugen gardsmat

Eplemost fra Dyre gård.

  1. Ta steika ut av kjøleskapet i god tid før middagen. Gjerne en time før.
    Vil du varme den, skjærer du skiver av den og fordeler utover et stykke folie. Dekk til med folie og varm forsiktig på lav varme i oven.
  2. Ha kraften fra elgsteika i en gryte. Tilsett viltkraft eller –fond. Smak til med einebær, kvernet pepper, fløtemystost og fløte.
  3. Vask rotgrønnsakene godt, men behold skallet på. Del dem i to på langs og legg dem i en ildfast form. Hell litt god olivenolje over og dryss forsiktig med flaksalt. En kvist timian eller to gir god smak. Sett i oven på 180 grader til grønnsakene er møre. Server dem på en fjøl med pepperosten fra Thorbjørnrud Ysteri ved siden av, så kan gjestene selv krydre rotgrønnsakene. Osten selges sammen et lite rivjern.
  4. Legg steinsoppen i en skål med lunket vann i 20 minutter slik at de spretter tilbake til fersk form. Vannet skal dekke soppen. Bruk soppvannet som kraft enten i viltsausen eller som kraft til en annen saus.
  5. Skjær små skiver av baconet og stek det i pannen, men ikke så lenge at det blir sprøtt. Vri forsiktig opp soppen og legg den i pannen sammen med baconskivene.
  6. Strø over litt frisk timian. Stek noen minutter.
  7. Vask grønnkålen og skjær den grovt. Ha den over i pannen og la den varmebehandles sammen med bacon og sopp i noen minutter.
  8. Kok poteter.
  9. Server elgsteiken med soppblandingen, viltsaus, poteter, rotfrukter og plommechutney.
  10. Skjenk deilig eplemost i glassene.

Handleliste til hovedretten:

  • 1 ferdig elgsteik fra Heidal Landbruksprodukter.
  • grønnkål, pastinakk og gulrøtter (eller andre grønnsaker) fra Ommang Søndre
  • poteter etter ønske
  • Fløtemysost fra Ommang Søndre
  • 2 små kartonger kremfløte
  • viltfond eller viltkraft
  • einebær,
  • frisk timian
  • pepperost fra Thorbjørnrud Ysteri
  • plommechutney fra Sjødalstrand gård
  • tørket steinsopp fra Soppgleder
  • tørrsaltet bacon fra Haugen gardsmat
  • Eplemost fra Dyre gård.

 

l1040769Tidenes ostebord og en liten epledrøm på lur

Utvalget av gardsoster på Bondens marked er særdeles imponerende. Kjøper du inn et utvalg oster på årets store julemarked på Valkyrie plass den 14.-17. desember har du alltid noe å by på hvis det skulle dukke opp uventede gjester.

Å lage et skikkelig ostebord med tilhørende marmelader, honning og kjeks er ingen sak. Det tar liten tid å forberede og alle sette pris på det.

På Bondens marked kan du finne honninger som passer perfekt til ost. Valnøtthonningen fra Røislien bigård eller hva med en chilihonning fra Helnora honning er begge spennende tilbehør til oster. Hos Anne Karins Snadder får du marmelade med fiken, pære og portvin. Eventyrsmak har et bredt utvalg av geléer og marmelader.

l1040763

Kjeks til oster får du hos Eventysmak. Der får du også alt du trenger av julekaker.

l1040761Hos Dyre gård får du glass med deilig eplemos laget på rød aromaepler. Med et slikt glass i huset har du dessert. Pisk litt kremfløte eller seterrømme og bland inn litt kanel. Server med eplemos i glass, i lefse eller i krumkaker. De vil få bein å gå på.

l1040782

Slik lager du epledrøm

1 glass eplemos fra Dyre gård

1 kartong kremfløte eller 1 boks seterrømme

1/8 ts malt kanel

tørkede epleskiver fra Dyre gård

krumkaker, mjukbrød eller andre julekaker.

  1. Pisk kremfløte og bland inn litt malt kanel.
  2. For et syrligere resultat kan du stivpiske seterrømme og blande inn kanel. Du kan bruke vaniljeis hvis du vil det.
  3. Ha kremen i små glass eller i krumkaker. Legg så på et lag eplemos fra Dyre gård. Gjenta lagene. Server med julekaker eller mjukbrød fra Brimi sæter.
  4. Eller server med tørkede epleskiver

l1040776Tips: Varm en panne med 3 ss sukker og 3 ss smør. Dette skal bli en lys og gyllen karamell. Dypp mjukbrød i karamellen. Legg den over på en rist. Det karamelliserte mjukbrødet er nydelig til denne epledesserten.

Handleliste til epledrøm:

eplemos fra Dyre gård

1 liten kartong kremfløte eller 1 boks seterrømme

malt kanel

tørkede epleskiver fra Dyre gård

krumkaker fra Eventyrsmak, mjukbrød fra Brimi Sæter eller andre julekaker

Hvis du lager karamellisert mjukbrød trenger du dette i tillegg:

Sukker

Smør

l1040770

Ostebord fra Bondens marked

Dette trenger du (det finnes et bredt utvalg oster på Bondens marked og dette er bare et eksempel på hva man kan sette sammen til et ostebord):

1 fløtemysost fra Ommang Søndre

1 pepperost fra Thorbjørnrud ysteri

Kubbeost (kremost laget av kumelk) fra Rueslåtten ysteri

Lord Gagvagh (halvfast rødkittost) Rueslåtten ysteri

Sæterost (melk fra gamle kuer på fjellbeite) fra Brimi Sæter

Blåku (blåmuggost) fra Thorbjørnrud ysteri

Fiken- og pæremarmelade med portvin fra Anne Karins Snadder

Honning med valnøtter fra Røislien bigård

Gårdsbakeriets rugkjeks og kjeks til ost fra Eventyrsmak

tørkede epleskiver fra Dyre gård

  1. Ta ostene ut av kjøleskapet og ta dem ut av pakningen en time før du skal servere dem. Da får smaken utviklet seg.
  2. Legg kjeks på fat og sett ostene på ei fjøl. Åpne syltetøy og honning og server til ostene.

Handleliste til ostebord:

  • Fløtemysost fra Ommang Søndre
  • pepperost fra Thorbjørnrud ysteri (kommer med eget lite rivjern)
  • Kubbeost (kremost laget av kumelk) fra Rueslåtten ysteri
  • Lord Gagvagh (halvfast rødkittost) Rueslåtten ysteri
  • Sæterost (melk fra gamle kuer på fjellbeite) fra Brimi Sæter
  • Blåku (blåmuggost) fra Thorbjørnrud ysteri
  • Fiken- og pæremarmelade med portvin fra Anne Karins Snadder
  • Honning med valnøtter fra Røislien bigård
  • Gårdsbakeriets rugkjeks og kjeks til ost fra Eventyrsmak
  • Tørkede epleskiver fra Dyre gård

Til info: Dette innlegget er laget i samarbeid med Bondens marked i Oslo.

The post Tre lekre juleretter fra Bondens Marked appeared first on Helleskitchen.

Oslos beste iskrem?

$
0
0

Ah! Livet på Frogner, altså!
I november åpnet Gioia i Eckersbergsgate 41. Jeg har visst om stedet siden før de åpnet, men fordi det er vinter har det ikke fristet med is. Så dum kan man være. Alt jeg har gått glipp av i disse månedene.

True that!

Gioia er et italiensk iskrem- og sorbetsted som drives av franskmannen Pierre Espic og hans italiensk-argentinsk kone, Higinia.
Isen er håndlaget og Pierre lager 4-6 nye smaker hver måned foruten det faste utvalget.

Pierre Espic lager crêpes.

Etter å ha blitt fristet av is og pannekaker på deres facebookside i lang tid tok jeg med meg Erik og gikk rundt hjørnet. Vi skulle fader meg ha iskrem … og crêpes! Ja, for Pierre lager ekte franske pannekaker. Du kan få søte eller salte varianter.

Vel inne i sjappa får vi smake oss gjennom hele sortementet av is fra vognen. Salt karamell, sjokoladeis laget på valrhona-sjokolade, villbjørnebær, lucuma (sør-amerikansk frukt) og mye mer. De har også en sukkerfri variant laget på markjordbær. Hva skal man velge?

Perfekte crêpes og deilig iskrem.

Erik går for crêpes med salt karamell og nougat. Jeg velger crêpes med villbjørnebær og lakris. Crêpes med to iskuler koster 95 kroner og er verdt hver en krone. Vil du ha en kopp kaffe til er det ingen ringere enn Tim Wendelboe som leverer bønnene til Gioia.

Er dette Oslos beste iskremsjappe? Jeg er stor fan av Ice Crime også, men de har jo stengt på vinteren, så sier svaret seg selv.

Gioia betyr glede på italiensk. Ja, det er akkurat det det er!

Gioia på Frogner.

The post Oslos beste iskrem? appeared first on Helleskitchen.

Boklansering på Maaemo

$
0
0

I går var jeg tilstede på lanseringsfesten til boken “Maaemo” av Esben Holmboe Bang på Maaemo i Oslo. De fleste vet etter hvert at dette er den eneste restauranten i Norge som har tre Michelinstjerner.

Maaemo er faktisk en av kun to restauranter i hele Norden med full pott av Michelinstjerner.

Når det da lages en kokebok fra en stjernerestaurant som det ikke er mange forunt å spise på,  er det ikke egentlig meningen at du skal kunne lage rettene på ditt eget kjøkken. Ifølge Esben Holmboe Bang trykker de oppskriftene for å vise hvordan rettene ser ut slik de serveres på Maaemo. De vil vise hvordan de tenker rundt mat. De vil være mer transperante.

Hva er Maaemo? Det prøver Esben å forklare i denne praktboken på 3,2 kg. Han har fått hjelp av matskribent Andreas Viestad til å formulere sine tanker og visjoner.

René Redzepi fra Noma i København har skrevet forordet. Og han skriver:
Esbens historie handler om Norge. Selv om Esben er dansk er det i Norge han bor og har sitt tilholdssted.

Esben selv er ærlig om hvordan han ble kokk, hvorfor han flyttet til Oslo og om sjokket over å ha fått to stjerner etter kun 14 måneder i drift og frustrasjonen som fulgte etter å prøve å sammenlikne seg med andre restauranter i samme kategori istedenfor å finne egen identitet.

Han trakk mot naturen og det var der han fant nøkkelen til å forstå den norske tradisjonskosten. Han dykket i historien og fant ekte, tidløs og personlig mat.

Da han forandret fokus og begynte på fornyelsen kom den tredje Michelinstjernen.

Han fant inspirasjon i skogen, på fjellviddene, på sjøen og på stranden.

Det er her den norske identiteten finnes, skriver Espen Holmboe Bang i boken Maaemo.

Les Eriks store intervju med Esben Holmboe Bang her.

Foruten mengder av deilig champagne fikk vi langt utover planlagt lanseringsfest-tid servert vafler laget med dry aged fett med løyrom og rømme.

Esben ville lage mat som er dypt personlig. Han liker ikke å bli satt i en ny-nordisk bås. Han vil lage norsk mat og Maaemo er en norsk restaurant, til forskjell fra veldig mange restauranter i Norge.

I tiden frem til sin tredje stjerne forandret Esben seg som menneske og kjøkkensjef. Han måtte det for at andre skulle holde ut med ham og for at han selv skulle holde ut med seg selv.

Vaffelfest på nachspielet

Esben tenker ikke på råvarer på en hierarkisk måte. Potet må ikke være tilbehør. Den kan være selve stjerna. Mørbrad er ikke dårligere enn indrefilet. Blomster fra Ekebergåsen er mer verdifull enn trøfler innflydd fra Italia, sier Esben.

Fotograf Tuukka Koski, Esben Holmboe Bang og illustratør Danny Larsen.

Boken prydes av Danny Larsen lette punktillustrasjoner med tunge motiver hentet fra naturen.
Tuukka Koski har tatt de flotte bildene i boken, både de dramatiske naturbilder, situasjonsbilder fra Maaemo og matfoto. Alle matfotoene måtte tas to ganger. Bildene fra andre tagning ble brukt i boken.

Man finner også moderne stilleben av blant annet en enkel sjøkreps som henger brutal med halen i en snor over en haug med knivskjell, tang og kamskjell. Nakent og vakkert.

Julie fra Julies Matblogg og Pia fra Matvrakbloggen nyter Maaemos kjente vafler.

Hva er det Esben vil fortelle oss om norsk mattradisjon? Han vil vise hvordan råvarers egenskaper varierer i forskjellig form. Han vil vise gamle metoder som konservering, sylting og fermentering.

Han vil finne essensen av råvaren, for først da kan man finne metoden, kombinasjonen og smakene som gjør en rett til en spennende rett.

Han forklarer hvordan hans forhold til råvarer og biodynamisk jordbruk er. Han kjenner alle Maaemo-leverandørene og han vet hvor råvarene kommer fra. Han jobber med folk som har ekte kjærlighet til håndverket og råvarene sine. Slik mat smaker godt.

 Les om mitt siste måltid på Maaemo her.

Esben studerer sin ferdige bok.

Boken er fylt med emosjonelle retter som har betydd nye for Esben i forhold til å definere hva Maaemo er. Du finner klassikere (og noen av mine favoritter) som:

Østersemulsjon med varm saus av blåskjell og dill

Sjøkreps og gran – naken sjøkreps på granbar. Vakkert.

Kuskjell med kyllingskinn, dashi av sopp og tørket søl – en av de beste retten fra sommerens besøk på Maaemo

Små kremmerhus ned karamellisert gjær og løyrom

Rakfisk med grillet purre og saus av vårsalat – til og med rakfiskskeptikere liker denne.

Potet og saus, en av Esbens aller mest personlige retter som fører ham rett tilbake til barndommen.

Brød og smør – Den er så god og det er vanskelig å ikke spise smulene på bordet.,,

Lompe med kongekrabbe

Rømmegrøt med reinsdyrhjerte

Dessert med saltet smør fra Røros – Jeg tror ikke det finnes en eneste person som har fått servert denne og ikke drømmer om en ekstra porsjon.

Jordbærbrus – Sommerfølelse galore

Du finner også oppskrifter på norske tradisjonskaker som krumkaker og smultringer

I kapittelet ”Grunnoppskrifter” får du oppskrifter på oljer, reddiker, infusjoner, fermentering, sylting, sukkerlaker, kraft, salt, garum, smør , soppsoya, sort hvitløk, og pulver.

Sigurd Wongraven og Esben Holmboe Bang er gode venner.

Venn av Esben Holmboe Bang og vokalist i Satyricon, Sigurd Wongraven har skrevet et vakkert etterord i praktboken Maaemo.

Les om da jeg inviterte Sigurd Wongraven hjem på lunsj her.

Esben liker musikk som slår skikkelig i hjertet. Det er hard musikk eller norrøne toner. Jeg vil påstå at de tunge hjerteslagene overføres til rettene for Esben lager mat som slår deg rett i hjertet og i den norske sjela. Ingen lager norsk mat som den danske, store, vennlige kjempen.

Vakre norrøne toner fra Einar Selvik fra Wardruna.

Ryktene gikk i går på lanseringsfesten at Esben allerede planlegger ny bok. Denne gang skal det handle om familieretter man kan lage hjemme. Det gledes!

Boken er utgitt hos Cappelen Damm og kan bestilles her.

Og som om vi ikke hadde fått i oss nok champagne stakk hele gjengen på Bar Lardo etterpå. Kjempelurt med mer vin på dette tidspunktet.

Fotograf Tuukka Koski, Anders Husa og Erik.

The post Boklansering på Maaemo appeared first on Helleskitchen.

Nye takter i Frognerparken

$
0
0
IMG 7149 - Nye takter i Frognerparken

“Hagen” min heter Frognerparken. I mangel av hage der jeg bor er det denne kulturskatten jeg tyr til når jeg trenger grønt gress og trær. Parken med de fantastiske Vigelandsstatuene er unik!

Frognerparken har aldri hatt spesielt gode spisesteder. Herregårdskroen er og blir et fantastisk sted å sitte å drikke vin eller øl. Det finnes ikke maken til sted i Oslo. Men når det kommer til maten er det ok, og ikke så mye mer enn det. Dog skal det sies at vi testet signaturburgeren deres og en av pizzaene deres forleden dag og de var mer enn godkjent.

Herregårdskroen. Gå dit for en øl.  Maten er helt ok, men ikke mer enn det.

Selve burgeren var litt vel karbonade-aktig, men tilbehøret var veldig godt. Pizzaen var et stort hopp opp fra i fjor.

Anne  på landet

Men nå til naboen! Den lille kaféen som ligger rett før du går over skulpturbroen har vært en skam i mange, mange år. Det har aldri vært noe der som kunne forsvare å sette seg ned for en kaffe eller et glass øl eller vin.

Det siste året har stedet til og med vært stengt. Erik og jeg har gang på gang gått forbi og tenkt “her må det da gå an å åpne noe ordentlig?” “Til og med på vinterstid?”. Sånn har det faktisk blitt. Takk og pris!

IMG 7144 150x150 - Nye takter i Frognerparken IMG 7146 150x150 - Nye takter i Frognerparken

Anne på landet – kjent for den nostalgiske food trucken som du muligens har sett på festivaler eller i byen, har startet opp cafédrift i det lille hvite huset i Frognerparken.

Det er Bendik Romstad og Anne Gravingen som står bak Anne på landet. De har tre food trucks og café i Hvervenbukta.

Anne på landet åpnet for to dager siden i Frognerparken. De har foreløpig kun åpent til klokken 18:00, men ser på muligheten for å holde lenger åpent i helgene. De har en økologisk profil og derfor er både mat og drikke så naturlig fremstil som mulig. Det vil si økologisk vin som heller mot naturvin samt økologisk øl.

Da Erik og jeg var innom i går var de i ferd med å stenge for dagen, og derfor fikk vi ikke prøvd deres fristende lammepølsene (hjemmelaget selvsagt) som de serverer med potetmos og fennikelslaw.
Frognerparken er et sted der det ferdes mange turister, og gledelig er det at man endelig kan tilby noe bra til de som besøker parken.

Jeg er sikker på at Anne på landets rømmegrøt kommer til å få bein å gå på. Du skal faktisk gå langt før du kan få noe typisk norsk å spise i dette området.

Bordene inne i caféen.

Caféen skal som nevnt ha helårsdrift og jeg gleder meg til å sitte ved et av de trivelige bordene inne når høsten kommer. Men først er det tid for sommer og da er det deres hjemmelaget rabarbraslush med og uten alkohol som jeg skal prøve.

Les mer: Guide over gode steder på Frogner

Innlegget Nye takter i Frognerparken dukket opp først på Nye takter i Frognerparken

Cocktails, østers og perler i Arendal

$
0
0
L1460498 - Cocktails, østers og perler i Arendal

Jeg har aldri vært i Arendal tidligere. Jeg har faktisk vært lite i Norge til sammenlikning med resten av verden. Det er jo synd, for Norge har så mye flott å by på. Men uten bil og førerkort som ikke har vært brukt på 21 år blir det ofte lettere å dra utenlands med fly eller tog.

Arendal er akkurat så idyllisk som jeg hadde forutsett: Hvite trehus, båter, små krusninger på vannet og et vanvittig hyggelig folk.

I løpet av det neste døgnet skal jeg spise østers rett fra havet, lære å lage cocktails med akevitt, spise lokal mat, ta morgenbad og utforske byen. Let the game begin!

Båten Pællern tøffer ut fra Arendal med kurs for Tromlingene. Men først skal vi smake på det Arendal og områdene rundt har å tilby av delikatesser.

Det dekkes opp med de flotteste ting: Rosalita-ost fra Tjamsland gård,  speket svinefilet, speket og røkt storfe fra Tønnesøl gård, eplemost fra Slettene Hage, syltetøy fra Røyland gård, krydderoljer fra Nicolay Ellitsgaard, som også er kjøkkensjef på den nye restauranten UNDER, som åpner neste år. Vi får også smake på økologisk smør fra Hodne gård, lefser fra Hånes lefsebageri, syltet gresskar fra Austlid frilandsgartneri, Varmrøkt laks med koriander, røkt laks, skalldyrsalat, potetsalat, aioli, hummermajones fra Reinhartsen, Driftwood – villgjæret øl fra Nøgne Ø og lokalprodusert øl fra Hunsfos bryggeri, herlige grønnsaker fra Hesnes gartneri i Grimstad, Sørlandschips, Surdeigsbrød laget på sjøvann og tang fra Lindesnes fyr, knekkebrød og saft fra Trine på gården.

Skal si vi befinner oss midt i matfatet!

Vi lærer litt om akevitt av Ivan Abrahamsen fra Arcus. Jeg er glad i akevitt, og som den halvdansken jeg er liker jeg å drikke en liten snaps hele året. Det smaker veldig godt til sommermat som skalldyr og spekemat. Jeg undrer meg stadig over at akevitt har så lite status hos den yngre generasjon. Super å bruke i cocktails og super alene.

På Tromlingene hopper østersjegene Christoffer og Jens Patrick i vannet og svømmer ut til østersbankene. Etter ca 20 minutter svømmer de tilbake til båten med tung sekk.

L1460529 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460542 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460536 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal

Det bugner av østers! Og de er helt gratis!

Det er en fin blanding av norske flatøsters og stillehavsøsters.

Jeg må selvsagt spise én rett fra havet med en liten dråpe Tabasco. Jeg har min egen lille flaske med i vesken slik at jeg alltid er beredt i tilfelle det skulle reke en østers min vei – slik som denne dagen.

Østersene legges på is og fraktes til kveldens middag der vi også skal ha cocktailkurs. Jeg er klar!

Det er Stian Wehus, barsjef v/ Bakgården Bar i Kristiansand som står for kurset. Han har vunnet NM i cocktails og røper at han har lyst til å prøve seg i World Class neste år.

Stian har en del gode tips til hvordan du lykkes som bartender i ditt eget hjem:

Ferskpresset juicer og puré
Dropp de konsentratbaserte juicene du kjøper på kartong i butikkene, lag heller en puré (frukt i foodprosessor) eller press din egen juice. Dette gir cocktailen en mye bedre smak. Pureene kan også fryses.

Eggehvite – Hvorfor?
Man bruker gjerne eggehvite i en cocktail for å få en flott skumtopp, i tillegg gir eggehvite en fyldigere munnfølelse. Eggehvite gir ingen smak, og kan for enkelthets skyld droppes for hjemme-bartendere. Agavesirup Agavesirup, blir ofte kalt agave-nektar og blir utvunnet av agave-planten som dyrkes i Mexico. Den er ca. 25% søtere enn sukker og gir deg lavt glykemisk index. Noen mener dette er et sunnere alternativ enn sukker, men her strides de lærde. Får du ikke tak i agavesirup kan du benytte enten honning eller brunt sukker. *Agavesirup fås kjøpt i helsekostbutikker.

Shaking
Å shake en cocktail vil si at en bruker en cocktailshaker som man fyller med drinkens ingredienser og is, for så å «shake» eller riste. Dette gjøres for å kjøle den ned og i tillegg få mer luft i drinken. Ønsker man å kjøle uten å få luft i drinken, røres den gjerne i et røreglass fylt med is, eller den «brygges» direkte i glasset. 3 Har man ikke cocktailshaker, så kan man bruke et norgesglasseller lignende for å riste ingrediensene med is. Man kan også blande ingrediensene på forhånd i ei mugge og blande godt, for så å helle over is ved servering. Vil kanskje anbefale at man dropper eggehvite om man gjør det på denne måten.

Tørrshake – Hva er det?
Tørrshake er en term som brukes av bartendere og det vil si at man «shaker» eller rister cocktailen uten is i shakeren. Cocktails som inneholder eggehvite tørrshakes. Eggehviten piskes nemlig best og blir luftig når en rister ved høyere temperatur enn om en putter i isbiter sammen med eggehviten.

Slik lager du fruktpuréer selv:

Rabarbra- og jordbærpuré  (1,4 liter)
200 g rabarbra, skrelt og kuttet i terninger
500 g jordbær
200 g sukker
400 g vann

Skrell rabarbra og del den i biter. Fjern hamsen påjordbærene og del jordbærene i biter. Ha sukker og vann i en kjele, varm vannet til sukkeret harløst seg opp. Ta kjelen av platen og avkjøl. Ha rabarbra og jordbær i en blender og hell oversukkerlaken. Du kan også benytte en stavmikser om du heller ønsker det. Kjør alt til du får en fin puré av rabarbra og jordbær.

Ananaspuré (ca. 4 dl)
1 – 2 friske ananas evt ½- 1 dl ananansjuice eller vann

Skrell ananasen og del den i biter. Ha bitene over i en blender, foodprosessor eller benytt stavmikser. Tilsett litt ananasjuice eller vann om den blir for tykk.

Pasjonsfruktpurè
Del pasjonsfrukt og ha fruktsaften i en blender.
Kjør det sammen og sil så av frøene.
*Pasjonsfruktpuré er å få tak i hos asiatiske matvarebutikker i frosne varianter.

Dette er de tre cocktailsene Stian lagde på kursen. Prøv dem du også!

Tropical Sting

4 cl Lysholm No 52 (akevitt som er laget som et alternativ til gin. Kan brukes på samme måte som gin i en gin og tonic, men da som en Akevitt tonic)
2 cl Ancho Reyes Chile Liqueur
2 cl Pasjonsfruktpuré
2 c l Friskpresset limejuice
2 cl Agavesirup Eggehvite av ca. et halvt egg


Alle ingrediensene «tørrshakes» uten is, for så å tilsette is og shake.


Pink Sky
5 cl Løiten Sommer eller Lysholm Linie Aquavit
3 cl Jordbær- og rabarbrapuré
3 cl Sukkerlake
2 cl Friskpresset sitronjuice
Eggehvite av ca. et halvt egg

Alle ingrediensene «tørrshakes» uten is, for så å tilsette is og shake. Server i cocktailglass.

Den neste var min favoritt!

Piña Eneldo
5 cl Gilde Dill Aquavit
4 cl Ananaspuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
Frisk dill
Alle ingrediensene shakes og serveres i glass med is.

Etter cocktailtimen er det selvsagt klart for en nydelig fiskesuppe signert Husmorlykke-Kristin  og herlige, lokale skalldyr. Noen av disse sjøkrepsene var på størrelse med kanadiske hummer. Jeg kødder ikke!

Østersgjengen er i gang med å åpne skjellene.

Trampeklapp til disse gutta!

Jeg kommer til dekket bord, jeg.

Og selvsagt blir det østers!

Under middagen får vi en innføring i de mange vinene fra Masi av Giacomo Boscaini, nevøen til Sandro Boscaini (Mr. Amarone) som er president hos Masi, der både hvite, rosé og musserende viner testes mot de norske skalldyrene.

Freshe viner til sjømat.

Kvelden ebber ut i natt og det er klart for en ørliten tur innom senga før morgenbad på havna i Arendal.

Bassenget er åpent fra klokken 07:00 og jeg og en journalistkollega vandrer i morgenkåpe ut fra hotellet og ned til havnen. Det var det visst ikke så mange som hadde gjort før oss, for her var det lange blikk og latter. Det kunne vi liksom ikke bry oss med, så vi gikk med hodene hevet og havet som mål. Vi hoppet ikke i havet altså. Så tøffe var vi ikke, men vi prøvde det flotte oppvarmede utendørsbassenget. Så deilig og så forfriskende.

Jeg er sulten og står over hotellfrokosten. Jeg har hørt rykter om at munkene på Strand café er verdt en stopp.

Det blir kaffe og munke på meg og jeg når heldigvis å ta et bilde av den inne før en måkefaen stikker av med munken rett foran nesen min. Snakk om frekke jævler!

Jeg får en ny munke i ren sympati og den vokter jeg med livet som innsats. Den smaker fantastisk og jeg skjønner hvorfor de er berømte.

Som førstegangsbesøkende i Arendal går jeg på kryss og tvers av den koselige byen og stikker nesen innom den fine butikken, Tyholmen kolonial og kikker på det flotte utvalget av italienske og lokale spesialiteter.

Tyholmen kolonial

Purke

På alle byens serveringssteder kan du kjøpe purke og padde. Det er fryktelig lokalt og man kan jo misforstå hvis man ikke vet hva dette er. Purke er skolebrød og padde er frøloff med pålegg.

Baker Jørgensen selger trendy Pink Latte (latte laget på rødbeter).

L1460672 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460673 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal

I bakken opp mot.. aner ikke hva det heter der oppe… finner jeg en liten perle i Torvgaten! Morten Arnesen ved Heimdal chocolade lager håndlaget sjokolade.

Når jeg kommer innom gjaller Pink Floyd over anlegget. – Det er fint med god musikk når man jobber, sier Morten som byr på nydyppede jordbær i hvit sjokoladetrekk.

Morten har erfaring som sjokolademaker fra både Danmark og Belgia. Stikk innom hvis du er i Arendal. Her får du kjøpt fine ting.

L1460679 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460653 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460654 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal

Jeg avslutter min Arendalstur ved det flotte fiskemarkedet og etterpå en fin-fin tapaslunsj på Solsiden.

Takk for nå, Arendal! Du er fin!

Til info: Jeg har vært på pressetur til Arendal.

Innlegget Cocktails, østers og perler i Arendal dukket opp først på Cocktails, østers og perler i Arendal

Viewing all 72 articles
Browse latest View live